Мед - бутикова селекция:

Сочен сладкиш с круши


Сочен сладкиш с круши - лесна рецепта за всеки. 

Необходими продукти (за форма 22-24 см)

✅ За тестото:

3 круши (узрели, но твърди)

200 г брашно

150 г захар

100 мл прясно мляко

100 г масло (разтопено)

3 яйца

1 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. ванилов екстракт

½ ч. л. канела

1 щипка сол

✅ За карамелизирането на крушите:

2 с. л. масло

3 с. л. кафява захар

✅ За завършек:

1 с. л. пудра захар

1 с. л. мед или кленов сироп

Начин на приготвяне:

1️⃣ Подготовка на крушите:

Обелете и нарежете крушите на тънки резени.

В тиган разтопете 2 с.л. масло, добавете кафявата захар и разбъркайте.

Добавете крушите и ги гответе 3-4 минути, докато омекнат леко и се покрият с карамел.

2️⃣ Приготвяне на тестото:

Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем.

Добавете разтопеното масло, млякото и ванилията, като разбърквате.

Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и солта и ги добавете към течните съставки.

Разбъркайте внимателно до хомогенна смес.

3️⃣ Сглобяване на сладкиша:

Загрейте фурната на 180°C.

Намажете формата с масло и подредете карамелизираните круши на дъното и по стените на формата.

Изсипете тестото върху тях и заравнете.

4️⃣ Печене:

Печете около 35-40 минути или до суха клечка.

Оставете да се охлади за 10 минути, след което много внимателно обърнете върху чиния.

5️⃣ Финален щрих:

Поръсете с пудра захар и полейте с малко мед или кленов сироп за красив завършек.

Коментари