Сочен сладкиш с круши - лесна рецепта за всеки.
Необходими продукти (за форма 22-24 см)
✅ За тестото:
3 круши (узрели, но твърди)
200 г брашно
150 г захар
100 мл прясно мляко
100 г масло (разтопено)
3 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. ванилов екстракт
½ ч. л. канела
1 щипка сол
✅ За карамелизирането на крушите:
2 с. л. масло
3 с. л. кафява захар
✅ За завършек:
1 с. л. пудра захар
1 с. л. мед или кленов сироп
Начин на приготвяне:
1️⃣ Подготовка на крушите:
Обелете и нарежете крушите на тънки резени.
В тиган разтопете 2 с.л. масло, добавете кафявата захар и разбъркайте.
Добавете крушите и ги гответе 3-4 минути, докато омекнат леко и се покрият с карамел.
2️⃣ Приготвяне на тестото:
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем.
Добавете разтопеното масло, млякото и ванилията, като разбърквате.
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и солта и ги добавете към течните съставки.
Разбъркайте внимателно до хомогенна смес.
3️⃣ Сглобяване на сладкиша:
Загрейте фурната на 180°C.
Намажете формата с масло и подредете карамелизираните круши на дъното и по стените на формата.
Изсипете тестото върху тях и заравнете.
4️⃣ Печене:
Печете около 35-40 минути или до суха клечка.
Оставете да се охлади за 10 минути, след което много внимателно обърнете върху чиния.
5️⃣ Финален щрих:
Поръсете с пудра захар и полейте с малко мед или кленов сироп за красив завършек.

Коментари
Публикуване на коментар