Мед - бутикова селекция:

Спагети с класически месен сос Болонезе


Спагети с класически месен сос (Ragù alla Bolognese). 

Необходими продукти:

✅ 400 г спагети

✅ 2 с. л. зехтин екстра върджин

✅ 1 глава лук, ситно нарязан

✅ 2 стръка целина, нарязани на малки кубчета

✅ 1 морков, настърган или нарязан на дребно

✅ 2 скилидки чесън, ситно нарязани

✅ 400 г кайма (смес от телешко и свинско)

✅ 200 мл сухо червено вино

✅ 400 г домати на кубчета (консервирани или пресни, обелени)

✅ 2 с. л. доматено пюре

✅ 150 мл мляко (за омекотяване на вкуса)

✅ 1 дафинов лист

✅ Сол и черен пипер на вкус

✅ Пресен босилек за гарниране

✅ Настърган пармезан за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на соса:

▪️ Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера. Добавете лука, целината и моркова и ги сотирайте на среден огън, докато омекнат (около 5 минути). Прибавете чесъна и гответе още 1 минута.

2. Готвене на месото:

▪️ Добавете каймата и я раздробете с дървена лъжица, за да стане на малки парченца. Гответе, докато месото се запече и придобие златисто-кафяв цвят.

3. Деглазиране:

▪️ Налейте виното и оставете да къкри, докато алкохолът се изпари и остане само ароматът (около 5 минути).

4. Добавяне на домати:

▪️ Прибавете доматеното пюре и доматите на кубчета, разбъркайте добре. Подправете със сол, черен пипер и дафинов лист.

5. Оставяне да къкри:

▪️Намалете котлона на слаб огън и оставете соса да къкри бавно поне 45 минути (дори до 1.5 часа за по-добър вкус), като разбърквате от време на време. Добавяйте по малко вода, ако сосът стане прекалено гъст.

6. Финален щрих:

▪️Към края на готвенето добавете млякото, за да омекоти киселинността на доматите и да придаде кадифена текстура.

7. Приготвяне на спагетите:

▪️ Сварете спагетите в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Отцедете ги, но запазете малко от водата, в която са врели.

8. Сервиране:

▪️Разпределете спагетите в чинии и отгоре сложете щедра порция от Болонезе соса. Гарнирайте с пресен босилек и настърган пармезан.

Коментари