Мед - бутикова селекция:

Талиатели с пармезан и шафран


Талиатели с пармезан и шафран.

Необходими съставки (2 порции):

▪️200 г прясна паста талиатели (или суха)

▪️30 г масло (или екстра върджин зехтин)

▪️2 скилидки чесън (цели или нарязани)

▪️60 мл готварска сметана (по желание за по-кремообразен сос)

▪️1 щипка шафранови нишки (или ¼ ч. л. шафранов прах)

▪️2 с. л. гореща вода (за разтваряне на шафрана)

▪️50 г настърган пармезан (+ още за сервиране)

▪️Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1️⃣ Подготовка на шафрана:

В малка купичка накиснете шафрановите нишки в 2 с. л. гореща вода за 10 минути. Това ще освободи цвета и аромата му.

2️⃣ Сваряване на пастата:

В голяма тенджера кипнете подсолена вода и добавете талиателите. Сварете ги ал денте според указанията (пресни – за 2-3 минути, сухи – за 7-9 минути).

Запазете ½ чаша (120 мл) от водата на пастата, след което я отцедете.

3️⃣ Приготвяне на соса:

В голям тиган разтопете маслото (или загрей зехтина) на средно слаб огън.

Добавете смачканите или нарязани скилидки чесън и ги сотирайте за 30 секунди – 1 минута, докато пуснат аромата си, но без да покафенеят.

Излейте разтворения шафран с водата и разбъркайте.

Добавете готварската сметана (ако използвате) и оставете да заври леко за 1 минута.

Намалете огъня и добавете настъргания пармезан, разбърквайки енергично, докато се разтопи в соса.

4️⃣ Смесване на пастата със соса:

Добавете сварените талиатели директно в тигана.

Налейте малко от запазената вода от варенето, за да разредите соса и да се слепи по пастата.

Разбъркайте добре, подправете със сол и черен пипер на вкус.

5️⃣ Сервиране:

Сервирайте в дълбоки чинии, като навивате пастата на гнездо с помощта на вилица и щипки.

Поръсете с още настърган пармезан и по желание малко шафранов прах за цвят.

Добавете няколко сурови шафранови нишки отгоре за красив завършек. 

Добър апетит!

Коментари