Тарт с лимонов крем и меренг - хрупкава основа от маслено тесто, нежен лимонов крем и пухкав, запечен меренг. Сладка идея за десерт в почивните дни!
Необходими продукти:
За масленото тесто:
✅ 200 г брашно
✅ 100 г студено масло (нарязано на малки кубчета)
✅ 50 г пудра захар
✅ 1 жълтък
✅ 1-2 с. л. студена вода
✅ Щипка сол
За лимоновия крем:
✅ 3 жълтъка
✅ 100 г захар
✅ 200 мл прясно мляко
✅ 100 мл лимонов сок (прясно изцеден)
✅ 1 ч. л. лимонова кора (настъргана)
✅ 30 г масло
✅ 2 с. л. царевично нишесте
За италианския меренг:
✅ 3 белтъка
✅ 150 г захар
✅ 50 мл вода
Щипка сол
✅ 1/4 ч. л. лимонена киселина или няколко капки лимонов сок
За да го приготвите:
1. Приготвяне на основата:
🥄В купа смесете брашното, солта и пудрата захар. Добавете студеното масло и претрийте с ръце или с блендер, докато получите трохи.
🥄Добавете жълтъка и 1-2 с. л. студена вода, омесете бързо тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилник за 30 минути.
🥄Разточете охладеното тесто и го поставете в тарт форма (с диаметър 22-24 см). Надупчете дъното с вилица.
🥄Покрийте с хартия за печене и сложете тежести (боб или керамични топчета).
🥄Изпечете на 180°C за 15 минути, махнете тежестите и допечете още 5-7 минути до златисто.
2. Лимонов крем:
🥄В касерола смесете жълтъците, захарта, нишестето, млякото и лимоновия сок. Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане.
🥄Когато сместа започне да се сгъстява, добавете маслото и лимоновата кора. Разбъркайте до гладка консистенция.
🥄Изсипете топлия крем върху изпечената основа и оставете да изстине напълно.
3. Италиански меренг:
🥄В касерола загрейте захарта и водата до 118°C, за да направите захарен сироп.
🥄Междувременно разбийте белтъците със солта до меки върхове.
🥄Постепенно добавете горещия сироп към белтъците на тънка струя, като разбивате с миксер на висока скорост.
🥄Добавете лимонената киселина и продължете разбиването, докато меренгът стане лъскав и образува твърди върхове.
4. Завършване:
🥄Сложете меренга върху охладения лимонов крем, като оформите вълнообразни върхове с лъжица или пош.
🥄Запечете леко меренга с кухненска горелка или за кратко в предварително загрята фурна на горен грил.
🥄Охладете тарта преди сервиране. Ако го оставите в хладилник за няколко часа, ще имате малко по-сочна основа.
Насладете се на този десерт и не забравяйте, че той ще е най-вкусен в компанията на любимите ви хора! 🤗

Коментари
Публикуване на коментар