Мед - бутикова селекция:

Тарт с лимонов крем и меренг


Тарт с лимонов крем и меренг - хрупкава основа от маслено тесто, нежен лимонов крем и пухкав, запечен меренг. Сладка идея за десерт в почивните дни!

Необходими продукти:

За масленото тесто:

✅ 200 г брашно

✅ 100 г студено масло (нарязано на малки кубчета)

✅ 50 г пудра захар

✅ 1 жълтък

✅ 1-2 с. л. студена вода

✅ Щипка сол

За лимоновия крем:

✅ 3 жълтъка

✅ 100 г захар

✅ 200 мл прясно мляко

✅ 100 мл лимонов сок (прясно изцеден)

✅ 1 ч. л. лимонова кора (настъргана)

✅ 30 г масло

✅ 2 с. л. царевично нишесте

За италианския меренг:

✅ 3 белтъка

✅ 150 г захар

✅ 50 мл вода

Щипка сол

✅ 1/4 ч. л. лимонена киселина или няколко капки лимонов сок

За да го приготвите:

1. Приготвяне на основата:

🥄В купа смесете брашното, солта и пудрата захар. Добавете студеното масло и претрийте с ръце или с блендер, докато получите трохи.

🥄Добавете жълтъка и 1-2 с. л. студена вода, омесете бързо тесто. Увийте във фолио и оставете в хладилник за 30 минути.

🥄Разточете охладеното тесто и го поставете в тарт форма (с диаметър 22-24 см). Надупчете дъното с вилица.

🥄Покрийте с хартия за печене и сложете тежести (боб или керамични топчета).

🥄Изпечете на 180°C за 15 минути, махнете тежестите и допечете още 5-7 минути до златисто.

2. Лимонов крем:

🥄В касерола смесете жълтъците, захарта, нишестето, млякото и лимоновия сок. Загрейте на слаб огън при непрекъснато бъркане.

🥄Когато сместа започне да се сгъстява, добавете маслото и лимоновата кора. Разбъркайте до гладка консистенция.

🥄Изсипете топлия крем върху изпечената основа и оставете да изстине напълно.

3. Италиански меренг:

🥄В касерола загрейте захарта и водата до 118°C, за да направите захарен сироп.

🥄Междувременно разбийте белтъците със солта до меки върхове.

🥄Постепенно добавете горещия сироп към белтъците на тънка струя, като разбивате с миксер на висока скорост.

🥄Добавете лимонената киселина и продължете разбиването, докато меренгът стане лъскав и образува твърди върхове.

4. Завършване:

🥄Сложете меренга върху охладения лимонов крем, като оформите вълнообразни върхове с лъжица или пош.

🥄Запечете леко меренга с кухненска горелка или за кратко в предварително загрята фурна на горен грил.

🥄Охладете тарта преди сервиране. Ако го оставите в хладилник за няколко часа, ще имате малко по-сочна основа. 

Насладете се на този десерт и не забравяйте, че той ще е най-вкусен в компанията на любимите ви хора! 🤗

Коментари