Тарт Татен (обърнат карамелен ябълков тарт).
Необходими съставки:
За карамела:
150 г кристална захар
50 г масло (несолено)
1 ч. л. ванилов екстракт
За ябълките:
5-6 големи ябълки (предпочитано сортове като Грени Смит, Фуджи или Златна превъзходна)
30 г масло (за сотиране)
1 с. л. кафява захар
½ ч. л. канела (по желание)
Щипка сол
За тестото:
200 г брашно
100 г студено масло, нарязано на кубчета
1 с. л. пудра захар
Щипка сол
1 жълтък
2 с. л. студена вода
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на карамела:
В тиган с дебело дъно разтопете захарта на средно слаб огън, без да разбърквате, докато стане кехлибарена.
Добавете маслото и ванилията, разбъркайте внимателно и веднага изсипете в кръгла форма за печене (диаметър 24 см).
2. Подготовка на ябълките:
Обелете и разрежете ябълките на четвъртинки.
В тиган загрейте маслото, добавете ябълките, кафявата захар, канелата и солта.
Гответе на среден огън за 5-7 минути, докато леко омекнат и се карамелизират.
Подредете ги в карамела, като ги нареждате плътно с извитата страна надолу.
3. Приготвяне на тестото:
В купа смесете брашното, пудрата захар и солта.
Добавете студеното масло и размачкайте с пръсти до получаване на трохи.
Добавете жълтъка и водата, замесете бързо тесто. Увийте го във фолио и оставете в хладилник за 30 минути.
4. Сглобяване и печене:
Разточете тестото на кръг малко по-голям от формата.
Поставете го върху ябълките и подпъхнете краищата навътре.
Направете няколко малки разреза за излизане на парата.
Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 35-40 минути, докато стане златисто.
5. Обръщане и сервиране:
Оставете тартата да почине 5 минути, след което поставете голяма чиния върху формата и обърнете внимателно.
Оставете леко да се охлади и сервирайте топъл, по желание с бита сметана или сладолед. 😋
Да ви е сладко! ☺️

Коментари
Публикуване на коментар