Мед - бутикова селекция:

Тарт Татен - обърнат карамелен ябълков тарт


Тарт Татен (обърнат карамелен ябълков тарт). 

Необходими съставки:

За карамела:

150 г кристална захар

50 г масло (несолено)

1 ч. л. ванилов екстракт

За ябълките:

5-6 големи ябълки (предпочитано сортове като Грени Смит, Фуджи или Златна превъзходна)

30 г масло (за сотиране)

1 с. л. кафява захар

½ ч. л. канела (по желание)

Щипка сол

За тестото:

200 г брашно

100 г студено масло, нарязано на кубчета

1 с. л. пудра захар

Щипка сол

1 жълтък

2 с. л. студена вода

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на карамела:

В тиган с дебело дъно разтопете захарта на средно слаб огън, без да разбърквате, докато стане кехлибарена.

Добавете маслото и ванилията, разбъркайте внимателно и веднага изсипете в кръгла форма за печене (диаметър 24 см).


2. Подготовка на ябълките:

Обелете и разрежете ябълките на четвъртинки.

В тиган загрейте маслото, добавете ябълките, кафявата захар, канелата и солта.

Гответе на среден огън за 5-7 минути, докато леко омекнат и се карамелизират.

Подредете ги в карамела, като ги нареждате плътно с извитата страна надолу.


3. Приготвяне на тестото:

В купа смесете брашното, пудрата захар и солта.

Добавете студеното масло и размачкайте с пръсти до получаване на трохи.

Добавете жълтъка и водата, замесете бързо тесто. Увийте го във фолио и оставете в хладилник за 30 минути.


4. Сглобяване и печене:

Разточете тестото на кръг малко по-голям от формата.

Поставете го върху ябълките и подпъхнете краищата навътре.

Направете няколко малки разреза за излизане на парата.

Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 35-40 минути, докато стане златисто.


5. Обръщане и сервиране:

Оставете тартата да почине 5 минути, след което поставете голяма чиния върху формата и обърнете внимателно.

Оставете леко да се охлади и сервирайте топъл, по желание с бита сметана или сладолед. 😋

Да ви е сладко! ☺️

Коментари