Мед - бутикова селекция:

Телешко Осо Буко с пухкава полента


Осо буко е класическо италианско ястие, произхождащо от Милано, което се приготвя от телешки джолан с кост, нарязан на шайби. Името "осо буко" на италиански означава "кост с дупка", което се отнася до видимия костен мозък в средата на месото. Традиционно, ястието се приготвя чрез бавно задушаване на месото с бяло вино, бульон и ароматни зеленчуци като лук, моркови и целина. Накрая се сервира с гремолата – смес от лимонова кора, чесън и магданоз, която придава свежест и аромат.

Настоящата рецепта е за телешко Осо Буко с гарнитура от пухкава полента.

Необходими продукти:

За Осо Буко:

4 телешки джолана (с кост, нарязани на шайби)

2 с.л. брашно (за овалване)

3 с.л. зехтин

2 с.л. масло

1 глава лук, нарязан на ситно

2 моркова, нарязани на кубчета

2 стръка целина, нарязани

3 скилидки чесън, ситно нарязани

1 ч.ч. бяло вино

400 г доматено пюре (или нарязани консервирани домати)

1 ч.ч. телешки бульон

2 дафинови листа

2-3 стръка прясна мащерка

Сол и черен пипер на вкус

За гремолатата:

2 скилидки чесън, ситно нарязани

Кората от 1 лимон (настъргана)

2 с.л. ситно нарязан магданоз

За кремообразната полента:

1 ч.ч. царевичен грис (фино смлян)

4 ч.ч. вода или бульон

2 с.л. масло

1/2 ч.ч. настърган пармезан

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на Осо Буко:

Загрейте зехтина и маслото в голям дълбок тиган или тенджера.

Препоръчително е да омотаете джоланите с кухненски конец, за да запазят формата си. Оваляйте ги в брашно, изтупайте излишното и ги запържете на средно силна температура, докато станат златисти от двете страни. Извадете ги и ги оставете настрани.

В същата мазнина добавете лука, морковите, целината и чесъна. Задушете за 5-7 минути, докато омекнат.

Деглазирайте с бялото вино, като разтворите с енергично разбъркване всички карамелизирани частици от дъното.

Добавете доматеното пюре, телешкия бульон, дафиновите листа и мащерката. Разбъркайте добре.

Върнете джоланите в съда, покрийте с капак и оставете да къкрят на слаб огън за 1.5-2 часа, докато месото стане крехко и се отделя лесно от костта.

2. Приготвяне на гремолатата:

Смесете чесъна, лимоновата кора и магданоза. Поръсете върху изкусителното Осо Буко точно преди сервиране.

3. Приготвяне на полентата:

В тенджера кипнете водата или бульона. Постепенно добавяйте царевичния грис, като бъркате постоянно с телена бъркалка, за да избегнете бучки.

Намалете огъня и оставете да къкри тихо за 20-25 минути, като разбърквате често, за да не залепне или загори.

Добавете маслото, пармезана, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато сместа стане кремообразна изцяло.

Сервиране:

Поставете порция от кремообразната полента в чиния. Отгоре сложете крехкото Осо Буко, обилно полято със соса от готвенето. Поръсете с гремолата и декорирайте с пресни билки по желание.


Съвет: Поднесете ястието с чаша качествено червено вино за постигане на перфектното удоволствие! 🥰 Да ви е вкусно!

Коментари