Осо буко е класическо италианско ястие, произхождащо от Милано, което се приготвя от телешки джолан с кост, нарязан на шайби. Името "осо буко" на италиански означава "кост с дупка", което се отнася до видимия костен мозък в средата на месото. Традиционно, ястието се приготвя чрез бавно задушаване на месото с бяло вино, бульон и ароматни зеленчуци като лук, моркови и целина. Накрая се сервира с гремолата – смес от лимонова кора, чесън и магданоз, която придава свежест и аромат.
Настоящата рецепта е за телешко Осо Буко с гарнитура от пухкава полента.
Необходими продукти:
За Осо Буко:
4 телешки джолана (с кост, нарязани на шайби)
2 с.л. брашно (за овалване)
3 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 глава лук, нарязан на ситно
2 моркова, нарязани на кубчета
2 стръка целина, нарязани
3 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч.ч. бяло вино
400 г доматено пюре (или нарязани консервирани домати)
1 ч.ч. телешки бульон
2 дафинови листа
2-3 стръка прясна мащерка
Сол и черен пипер на вкус
За гремолатата:
2 скилидки чесън, ситно нарязани
Кората от 1 лимон (настъргана)
2 с.л. ситно нарязан магданоз
За кремообразната полента:
1 ч.ч. царевичен грис (фино смлян)
4 ч.ч. вода или бульон
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. настърган пармезан
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на Осо Буко:
Загрейте зехтина и маслото в голям дълбок тиган или тенджера.
Препоръчително е да омотаете джоланите с кухненски конец, за да запазят формата си. Оваляйте ги в брашно, изтупайте излишното и ги запържете на средно силна температура, докато станат златисти от двете страни. Извадете ги и ги оставете настрани.
В същата мазнина добавете лука, морковите, целината и чесъна. Задушете за 5-7 минути, докато омекнат.
Деглазирайте с бялото вино, като разтворите с енергично разбъркване всички карамелизирани частици от дъното.
Добавете доматеното пюре, телешкия бульон, дафиновите листа и мащерката. Разбъркайте добре.
Върнете джоланите в съда, покрийте с капак и оставете да къкрят на слаб огън за 1.5-2 часа, докато месото стане крехко и се отделя лесно от костта.
2. Приготвяне на гремолатата:
Смесете чесъна, лимоновата кора и магданоза. Поръсете върху изкусителното Осо Буко точно преди сервиране.
3. Приготвяне на полентата:
В тенджера кипнете водата или бульона. Постепенно добавяйте царевичния грис, като бъркате постоянно с телена бъркалка, за да избегнете бучки.
Намалете огъня и оставете да къкри тихо за 20-25 минути, като разбърквате често, за да не залепне или загори.
Добавете маслото, пармезана, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато сместа стане кремообразна изцяло.
Сервиране:
Поставете порция от кремообразната полента в чиния. Отгоре сложете крехкото Осо Буко, обилно полято със соса от готвенето. Поръсете с гремолата и декорирайте с пресни билки по желание.
Съвет: Поднесете ястието с чаша качествено червено вино за постигане на перфектното удоволствие! 🥰 Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар