Торта Естерхази. Изящна, деликатна и изпълнена с аромат на бадеми и ванилия – торта Естерхази е истински аристократ в света на десертите, а всяка хапка от нея е обещание за наслада. Тази рецепта е за напълно автентичната торта Естерхази, каквато е била в аристократичните унгарски и австрийски сладкарници.
Необходими съставки:
За блатовете (5 тънки блата)
🔸6 белтъка
🔸150 г захар
🔸150 г фино смлени печени бадеми
🔸40 г брашно
🔸Щипка сол
За крема:
🔸6 жълтъка
🔸120 г захар
🔸200 мл прясно мляко
🔸1 ч. л. ванилов екстракт
🔸200 г меко масло
🔸120 г смлени печени бадеми
За глазурата:
🔸150 г бяла глазура (или бял шоколад с малко сметана)
🔸50 г разтопен тъмен шоколад
За страните на тортата:
🔸100 г натрошени/филирани печени бадеми
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на блатовете:
Разбийте белтъците със солта до получаване на пухкава пяна.
Добавете захарта и разбивайте, докато сместа стане лъскава.
Смесете бадемите с брашното и внимателно ги добавете към белтъците.
Разпределете сместа на 5 тънки блата върху хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 10-12 минути.
2. Приготвяне на крема:
В тенджера разбийте жълтъците със захарта.
Добавете затопленото мляко на тънка струя и варете на слаб огън, докато се сгъсти (без да завира).
Свалете от котлона, добавете ванилията и охладете.
Разбийте маслото и го добавете към крема, след което смесете със смлените бадеми.
3. Сглобяване на тортата:
Редувайте блат, слой крем, блат, докато завършите с крем.
Залейте тортата с бялата глазура.
Покрийте страните с натрошени или филирани бадеми.
4. Декорация с "паяжина":
С разтопения тъмен шоколад начертайте спирала върху глазурата.
С клечка за зъби или тънък дървен шиш направете линии отвътре навън, за да се получи паяжината.
Финални щрихи:
Оставете тортата в хладилник поне 4-5 часа, за да стегне добре.
Да ви е сладко! 🤗

Коментари
Публикуване на коментар