Мед - бутикова селекция:

Торта Естерхази


Торта Естерхази. Изящна, деликатна и изпълнена с аромат на бадеми и ванилия – торта Естерхази е истински аристократ в света на десертите, а всяка хапка от нея е обещание за наслада. Тази рецепта е за напълно автентичната торта Естерхази, каквато е била в аристократичните унгарски и австрийски сладкарници. 

Необходими съставки:

За блатовете (5 тънки блата)

🔸6 белтъка

🔸150 г захар

🔸150 г фино смлени печени бадеми

🔸40 г брашно

🔸Щипка сол

За крема:

🔸6 жълтъка

🔸120 г захар

🔸200 мл прясно мляко

🔸1 ч. л. ванилов екстракт

🔸200 г меко масло

🔸120 г смлени печени бадеми

За глазурата:

🔸150 г бяла глазура (или бял шоколад с малко сметана)

🔸50 г разтопен тъмен шоколад

За страните на тортата:

🔸100 г натрошени/филирани печени бадеми 

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на блатовете:

Разбийте белтъците със солта до получаване на пухкава пяна.

Добавете захарта и разбивайте, докато сместа стане лъскава.

Смесете бадемите с брашното и внимателно ги добавете към белтъците.

Разпределете сместа на 5 тънки блата върху хартия за печене.

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 10-12 минути.

2. Приготвяне на крема:

В тенджера разбийте жълтъците със захарта.

Добавете затопленото мляко на тънка струя и варете на слаб огън, докато се сгъсти (без да завира).

Свалете от котлона, добавете ванилията и охладете.

Разбийте маслото и го добавете към крема, след което смесете със смлените бадеми.

3. Сглобяване на тортата:

Редувайте блат, слой крем, блат, докато завършите с крем.

Залейте тортата с бялата глазура.

Покрийте страните с натрошени или филирани бадеми.

4. Декорация с "паяжина":

С разтопения тъмен шоколад начертайте спирала върху глазурата.

С клечка за зъби или тънък дървен шиш направете линии отвътре навън, за да се получи паяжината.

Финални щрихи:

Оставете тортата в хладилник поне 4-5 часа, за да стегне добре.

Да ви е сладко! 🤗

Коментари