Торта Павлова е истинска кралица на десертите, съчетаваща крехък целувчен блат, пухкава сметана и свежи плодове – съвършенство, което сякаш танцува в устата и е способно да заплени всяко небце! Легендата разказва, че тя е създадена през 20-те години на XX век в чест на прочутата руска балерина Анна Павлова. Готвач от Австралия или Нова Зеландия (спорът продължава и до днес!) бил вдъхновен от грацията на балерината и създал десерт, имаш за цел да отрази нейната ефирност и елегантност.
Целувченият блат символизира лекотата на танца й, сметаната – мекотата й, а плодовете – страстта и енергията, които тя влага във всяко свое движение.
И така, Павлова не е просто торта – тя е изкуство, вдъхновено от магията на балета, което покорява милиони сърца по целия свят.💗 Споделете този деликатен шедьовър с близките си и внесете малко грация и сладост в деня им!
За целувчения блат:
4 белтъка (на стайна температура)
200 г захар (фина кристална или пудра захар)
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. бял винен оцет
1/2 ч.л. ванилов екстракт
За украсата:
300 мл сладкарска сметана (студена)
2 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. ванилов екстракт
Свежи плодове: ягоди, малини, боровинки, къпини (или други по избор)
Ментови листа (по желание, за декорация)
Пудра захар за поръсване (по желание)
Приготвяне на торта Павлова:
1. Подготовка на фурната:
Загрейте фурната на 120°C (без вентилатор).
Постелете хартия за печене върху тава и очертайте кръг с диаметър около 20-22 см (можете да използвате чиния като шаблон).
2. Разбийте белтъците:
В чиста и суха купа започнете да разбивате белтъците на средна скорост с миксер, докато станат на меки върхове.
Постепенно добавяйте захарта (по 1 супена лъжица наведнъж), като увеличавате скоростта. Разбивайте, докато получите гъста, лъскава смес, а захарта се разтвори напълно (тест: разтрийте малко от сместа между пръстите – ако не усещате захарни кристалчета, е готова).
Добавете ваниловия екстракт, нишестето и оцета, като внимателно ги разбъркате с шпатула.
3. Оформете блата:
Разпределете сместа в предварително очертания кръг върху хартията за печене. Направете леко вдлъбнат център, за да има място за крема и плодовете.
4. Печене:
Печете в предварително загрятата на 120°C (без вентилатор) фурна за 90 минути, след което я изключете и оставете блата да се охлади вътре напълно (около 1-2 часа). Това предотвратява напукването.
5. Пригответе крема:
Разбийте студената сладкарска сметана с пудрата захар и ванилията, докато се сгъсти и стане на меки върхове.
Пазете крема в хладилник до момента на сглобяване.
6. Сглобяване на Павлова:
Поставете изстиналия целувчен блат върху чиния за сервиране.
Разпределете разбитата сметана равномерно върху блата.
Подредете свежите плодове отгоре – ягоди, малини, боровинки и къпини. Добавете листа от мента за свежест и уникален завършек.
По желание поръсете с пудра захар. 🙂

Коментари
Публикуване на коментар