Мед - бутикова селекция:

Торта Павлова


Торта Павлова е истинска кралица на десертите, съчетаваща крехък целувчен блат, пухкава сметана и свежи плодове – съвършенство, което сякаш танцува в устата и е способно да заплени всяко небце! Легендата разказва, че тя е създадена през 20-те години на XX век в чест на прочутата руска балерина Анна Павлова. Готвач от Австралия или Нова Зеландия (спорът продължава и до днес!) бил вдъхновен от грацията на балерината и създал десерт, имаш за цел да отрази нейната ефирност и елегантност.

Целувченият блат символизира лекотата на танца й, сметаната – мекотата й, а плодовете – страстта и енергията, които тя влага във всяко свое движение.

И така, Павлова не е просто торта – тя е изкуство, вдъхновено от магията на балета, което покорява милиони сърца по целия свят.💗 Споделете този деликатен шедьовър с близките си и внесете малко грация и сладост в деня им! 

За целувчения блат:

4 белтъка (на стайна температура)

200 г захар (фина кристална или пудра захар)

1 ч.л. царевично нишесте

1 ч.л. бял винен оцет

1/2 ч.л. ванилов екстракт

За украсата:

300 мл сладкарска сметана (студена)

2 с.л. пудра захар

1/2 ч.л. ванилов екстракт

Свежи плодове: ягоди, малини, боровинки, къпини (или други по избор)

Ментови листа (по желание, за декорация)

Пудра захар за поръсване (по желание)

Приготвяне на торта Павлова:

1. Подготовка на фурната:

Загрейте фурната на 120°C (без вентилатор).

Постелете хартия за печене върху тава и очертайте кръг с диаметър около 20-22 см (можете да използвате чиния като шаблон).

2. Разбийте белтъците:

В чиста и суха купа започнете да разбивате белтъците на средна скорост с миксер, докато станат на меки върхове.

Постепенно добавяйте захарта (по 1 супена лъжица наведнъж), като увеличавате скоростта. Разбивайте, докато получите гъста, лъскава смес, а захарта се разтвори напълно (тест: разтрийте малко от сместа между пръстите – ако не усещате захарни кристалчета, е готова).

Добавете ваниловия екстракт, нишестето и оцета, като внимателно ги разбъркате с шпатула.

3. Оформете блата:

Разпределете сместа в предварително очертания кръг върху хартията за печене. Направете леко вдлъбнат център, за да има място за крема и плодовете.

4. Печене:

Печете в предварително загрятата на 120°C (без вентилатор) фурна за 90 минути, след което я изключете и оставете блата да се охлади вътре напълно (около 1-2 часа). Това предотвратява напукването.

5. Пригответе крема:

Разбийте студената сладкарска сметана с пудрата захар и ванилията, докато се сгъсти и стане на меки върхове.

Пазете крема в хладилник до момента на сглобяване.

6. Сглобяване на Павлова:

Поставете изстиналия целувчен блат върху чиния за сервиране.

Разпределете разбитата сметана равномерно върху блата.

Подредете свежите плодове отгоре – ягоди, малини, боровинки и къпини. Добавете листа от мента за свежест и уникален завършек.

По желание поръсете с пудра захар. 🙂

Коментари