Мед - бутикова селекция:

Традиционна турска мухлама - маслена разядка с царевично брашно и сирене


Традиционна турска мухлама (Mıhlama/Kuymak).

Мухлама е кремообразна, разтеглива и маслена разядка от Черноморския регион на Турция. Приготвя се с няколко основни съставки, но ключът към перфектния резултат е използването на качествено сирене, което се топи добре и създава ефекта на разтегливите "конци", типични за тази рецепта.

Необходими съставки (за 2 порции):

🔸2 с. л. (30 г) масло (за предпочитане краве масло или гхи)

🔸2 с. л. (20 г) царевично брашно (фино смляно, традиционно се използва черноморско царевично брашно)

🔸1 чаша (250 мл) вода (или смес от вода и мляко – 50:50)

🔸150-200 г разтегливо сирене (традиционно – Trabzon peyniri или kolot peyniri; може да се замени с кашкавал, моцарела или микс от чедър и кашкавал)

🔸Щипка сол (ако сиренето не е достатъчно солено)

Вижте колко лесно се приготвя.

Начин на приготвяне:

1. Разтопяване на маслото

✅ В плитък тиган или меден съд загрейте маслото на среден огън, докато започне леко да се разпенва, но без да загаря.

✅ Добавете царевичното брашно.

Изсипете брашното в маслото и разбъркайте добре с дървена лъжица. Запържете го за около 2-3 минути, докато придобие златист цвят и започне леко да ухае на препечено.

✅ Добавяне на течността:

Бавно налейте водата (или сместа от вода и мляко), като разбърквате постоянно, за да не се образуват бучки. Продължете да бъркате, докато се получи гладка, леко гъста каша.

✅ Добавяне на сиренето:

Намалете котлона до средно-слаб огън. Започнете да добавяте настърганото или нарязано сирене малко по малко, като разбърквате леко.

Оставете го да се разтопи напълно, без да разбърквате прекалено много – така ще запазите разтегливостта му.

✅ Финални щрихи.

Когато сиренето напълно се разтопи и започне да се разтяга, мухламата е готова.

По желание можете да добавите още малко масло отгоре за допълнителен вкус.

✅ Как се сервира:

Поднася се гореща, директно в тигана или в плитка купа.

Хапва се с препечена филийка или топла пита. Добър апетит! 🌞

Коментари