Турско пиде с кайма.
Думата „пиде“ произлиза от персийската дума pitā или pideh, която означава „плосък хляб“. С навлизането на тестените изделия в Османската кухня, пиде започва да се развива като традиционен турски специалитет. То се е приготвяло в каменни фурни и е било любимо ястие сред търговците и пътешествениците, заради лесната му консумация и хранителна стойност. Искате ли да приготвите пиде у дома, което да е максимално близко до апетитното пиде с кайма от генерираното AI изображение? Вижте какво ви е необходимо:
Необходими продукти:
За тестото:
🔸 500 г брашно (плюс малко за поръсване)
🔸 7 г суха мая (или 25 г прясна)
🔸 1 ч. л. захар
🔸 1 ч. л. сол
🔸 250 мл топла вода
🔸 3 с. л. зехтин (или растително масло)
За плънката с кайма:
🔸 300 г телешка кайма (може и смес телешка със свинска)
🔸 1 средно голяма глава лук, ситно нарязана
🔸 1 средно голям домат, обелен и нарязан на ситно (или настърган)
🔸 1 зелена чушка, нарязана на малки кубчета
🔸 2 с. л. доматено пюре
🔸 2 с. л. зехтин
🔸 1 ч. л. червен пипер
🔸 ½ ч. л. лют червен пипер (по желание)
🔸 1 ч. л. кимион
🔸 ½ ч. л. черен пипер
🔸 1 ч. л. сол
🔸 2 с. л. нарязан магданоз
За намазване:
🔸 1 жълтък, разбит с 1 с. л. мляко или вода
🔸 1 с. л. зехтин за готовото пиде
Начин на приготвяне:
Приготвяне на тестото:
✅ Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете за 5-10 минути да се активира.
✅ В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и зехтина.
✅ Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно, добавете малко брашно.
✅ Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката:
✅ Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и чушката до омекване.
✅ Добавете каймата и гответе, докато стане ронлива и се запържи леко.
✅ Добавете доматите, доматеното пюре и всички подправки. Гответе още 5-7 минути, докато сместа стане гъста.
✅ Свалете от котлона и добавете нарязания магданоз. Оставете плънката да се охлади леко.
Оформяне на пидето:
✅ Загрейте фурната на 220°C (горен и долен реотан) и подгответе тава с хартия за печене.
✅ Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяка част на продълговата, овална форма (като лодка), с дебелина около 0,5 см.
✅ Разпределете от плънката по средата, оставяйки свободен ръб около 2 см.
✅ Прегънете краищата навътре, за да оформите типичната „лодка“, и защипете краищата на върха и в долния край.
✅ Намажете ръбовете с разбит жълтък с мляко.
Печене:
✅ Печете в предварително загрятата фурна за около 12-15 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво.
✅ След изваждане от фурната намажете ръбовете със зехтин за блясък.
Сервиране:
Поднесете топло, поръсено с допълнително пресен магданоз или с резен лимон за свежест. 😋 Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар