Мед - бутикова селекция:

Турско пиде с кайма


Турско пиде с кайма. 

Думата „пиде“ произлиза от персийската дума pitā или pideh, която означава „плосък хляб“. С навлизането на тестените изделия в Османската кухня, пиде започва да се развива като традиционен турски специалитет. То се е приготвяло в каменни фурни и е било любимо ястие сред търговците и пътешествениците, заради лесната му консумация и хранителна стойност. Искате ли да приготвите пиде у дома, което да е максимално близко до апетитното пиде с кайма от генерираното AI изображение? Вижте какво ви е необходимо:

Необходими продукти:

За тестото:

🔸 500 г брашно (плюс малко за поръсване)

🔸 7 г суха мая (или 25 г прясна)

🔸 1 ч. л. захар

🔸 1 ч. л. сол

🔸 250 мл топла вода

🔸 3 с. л. зехтин (или растително масло)

За плънката с кайма:

🔸 300 г телешка кайма (може и смес телешка със свинска)

🔸 1 средно голяма глава лук, ситно нарязана

🔸 1 средно голям домат, обелен и нарязан на ситно (или настърган)

🔸 1 зелена чушка, нарязана на малки кубчета

🔸 2 с. л. доматено пюре

🔸 2 с. л. зехтин

🔸 1 ч. л. червен пипер

🔸 ½ ч. л. лют червен пипер (по желание)

🔸 1 ч. л. кимион

🔸 ½ ч. л. черен пипер

🔸 1 ч. л. сол

🔸 2 с. л. нарязан магданоз

За намазване:

🔸 1 жълтък, разбит с 1 с. л. мляко или вода

🔸 1 с. л. зехтин за готовото пиде

Начин на приготвяне:

Приготвяне на тестото:

✅ Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете за 5-10 минути да се активира.

✅ В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и зехтина.

✅ Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно, добавете малко брашно.

✅ Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.

Приготвяне на плънката:

✅ Загрейте зехтина в тиган и задушете лука и чушката до омекване.

✅ Добавете каймата и гответе, докато стане ронлива и се запържи леко.

✅ Добавете доматите, доматеното пюре и всички подправки. Гответе още 5-7 минути, докато сместа стане гъста.

✅ Свалете от котлона и добавете нарязания магданоз. Оставете плънката да се охлади леко.

Оформяне на пидето:

✅ Загрейте фурната на 220°C (горен и долен реотан) и подгответе тава с хартия за печене.

✅ Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяка част на продълговата, овална форма (като лодка), с дебелина около 0,5 см.

✅ Разпределете от плънката по средата, оставяйки свободен ръб около 2 см.

✅ Прегънете краищата навътре, за да оформите типичната „лодка“, и защипете краищата на върха и в долния край.

✅ Намажете ръбовете с разбит жълтък с мляко.

Печене:

✅ Печете в предварително загрятата фурна за около 12-15 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво.

✅ След изваждане от фурната намажете ръбовете със зехтин за блясък.

Сервиране:

Поднесете топло, поръсено с допълнително пресен магданоз или с резен лимон за свежест. 😋 Добър апетит!

Коментари