Мед - бутикова селекция:

Великденски кейк с изненада (зайче)


Великденски кейк с изненада (зайче).
Необходими продукти:
За светлия ванилов блат (зайчето):
▫️2 яйца
▫️100 г захар
▫️100 мл прясно мляко
▫️100 мл олио
▫️1 ч.л. ванилия
▫️1 ч.л. бакпулвер
▫️150 г брашно
За тъмния блат:
▫️2 яйца
▫️100 г кафява захар
▫️100 мл прясно мляко
▫️100 мл олио
▫️2 с.л. какао
▫️1 ч.л. канела (по желание)
▫️1 ч.л. бакпулвер
▫️150 г брашно
За ганаша:
▫️100 мл сладкарска сметана
▫️150 г бял шоколад, начупен на парчета
За декорация:
🔸Мини моркови (истински или направени от марципан/фондан)
🔸Пресен копър, магданоз или стръкове морковчета за „зеленина“

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на светлия блат (зайчето):

Разбийте яйцата със захарта до пухкава текстура.

Добавете млякото, олиото и ванилията.

Смесете сухите съставки и ги добавете към течната смес.

Изпечете във форма с малка височина (например тавичка 20x20 см) на 170°C за 20–25 минути.

След охлаждане, изрежете зайчета с помощта на резец за бисквити.

2. Приготвяне на тъмния блат:

Разбийте яйцата и захарта, добавете течните съставки.

Смесете брашното с какаото, канелата и бакпулвера, добавете към течните съставки.

3. Сглобяване:

Във форма за кекс (наподобяваща тухличка), излейте малко от тъмната смес на дъното.

Подредете изрязаните зайчета вертикално по дължина.

Залейте внимателно с останалата тъмна смес.

Печете на 170°C за около 40–45 минути. 

4. Глазура:

Загрейте сметаната до точката на кипене, след което отстранете от котлона.

Добавете шоколада и разбъркайте до гладка смес.

Оставете да се охлади леко и залейте кейка.

5. Декорация:

Подредете морковчетата отгоре и добавете зелена украса.

По желание поръсете със захарни цветя, пеперуди и др. Да ви е вкусно!

Коментари