Великденски кейк с изненада (зайче).
Необходими продукти:
За светлия ванилов блат (зайчето):
▫️2 яйца
▫️100 г захар
▫️100 мл прясно мляко
▫️100 мл олио
▫️1 ч.л. ванилия
▫️1 ч.л. бакпулвер
▫️150 г брашно
За тъмния блат:
▫️2 яйца
▫️100 г кафява захар
▫️100 мл прясно мляко
▫️100 мл олио
▫️2 с.л. какао
▫️1 ч.л. канела (по желание)
▫️1 ч.л. бакпулвер
▫️150 г брашно
За ганаша:
▫️100 мл сладкарска сметана
▫️150 г бял шоколад, начупен на парчета
За декорация:
🔸Мини моркови (истински или направени от марципан/фондан)
🔸Пресен копър, магданоз или стръкове морковчета за „зеленина“
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на светлия блат (зайчето):
Разбийте яйцата със захарта до пухкава текстура.
Добавете млякото, олиото и ванилията.
Смесете сухите съставки и ги добавете към течната смес.
Изпечете във форма с малка височина (например тавичка 20x20 см) на 170°C за 20–25 минути.
След охлаждане, изрежете зайчета с помощта на резец за бисквити.
2. Приготвяне на тъмния блат:
Разбийте яйцата и захарта, добавете течните съставки.
Смесете брашното с какаото, канелата и бакпулвера, добавете към течните съставки.
3. Сглобяване:
Във форма за кекс (наподобяваща тухличка), излейте малко от тъмната смес на дъното.
Подредете изрязаните зайчета вертикално по дължина.
Залейте внимателно с останалата тъмна смес.
Печете на 170°C за около 40–45 минути.
4. Глазура:
Загрейте сметаната до точката на кипене, след което отстранете от котлона.
Добавете шоколада и разбъркайте до гладка смес.
Оставете да се охлади леко и залейте кейка.
5. Декорация:
Подредете морковчетата отгоре и добавете зелена украса.
По желание поръсете със захарни цветя, пеперуди и др. Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар