Великденски козуначен венец с локум и орехи - класическо великденско изкушение с модерен прочит. Формата на венеца не е случайна – тя символизира вечност, дом и връзка между поколенията. А вкусът му? Мек като прегръдка, с нежен контраст между разтапящия се локум и хрупкавите орехи.
Нека този и всеки следващ Великден бъде светъл, ароматен, уютен и споделен с любимите ни хора.
Христос Воскресе!
Необходими продукти:
За тестото:
🔸500 г брашно (пресято)
🔸3 яйца (на стайна температура)
🔸100 мл прясно мляко (хладко)
🔸120-150 г захар
🔸80 г меко масло
🔸25 г прясна мая (или 7 г суха)
🔸1 ч. л. ванилов екстракт
🔸1 с. л. настъртана лимонова кора
🔸Щипка сол
За плънката:
🔸150 г локум (нарязан на малки кубчета)
🔸80 г орехи (грубо нарязани)
За намазване:
🔸1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Активирайте маята: Смесете я с малко топло мляко, 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно. Изчакайте 10 минути.
Замесете тестото: В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото, ванилията и лимоновата кора. Сипете маята и постепенно брашното. Замесете меко тесто.
Маслото: При месене добавяйте маслото на порции. Месете поне 15 минути, докато тестото стане гладко и еластично.
Първо втасване: Покрийте и оставете на топло за около 1–1.5 ч., докато тестото удвои обема си.
Оформяне: Разделете тестото на 3 равни части. Всяка разточете на лента, поръсете с локум и орехи и навийте. Усучете трите фитила и оформете венец.
Второ втасване: Оставете сплетения венец на топло за още 30–40 минути.
Намазване: Намажете с жълтъка и млякото.
Печене: Печете козуначения венец в предварително загрята фурна на 170°C за около 35–40 минути (до суха клечка и златист цвят).
Охлаждане: Оставете го върху решетка. Поръсете с пудра захар по желание. Да ви е сладко! Щастлив Великден!

Коментари
Публикуване на коментар