Мед - бутикова селекция:

Великденски козуначен венец с локум и орехи


Великденски козуначен венец с локум и орехи - класическо великденско изкушение с модерен прочит. Формата на венеца не е случайна – тя символизира вечност, дом и връзка между поколенията. А вкусът му? Мек като прегръдка, с нежен контраст между разтапящия се локум и хрупкавите орехи. 

Нека този и всеки следващ Великден бъде светъл, ароматен, уютен и споделен с любимите ни хора.

Христос Воскресе!

Необходими продукти:

За тестото:

🔸500 г брашно (пресято)

🔸3 яйца (на стайна температура)

🔸100 мл прясно мляко (хладко)

🔸120-150 г захар

🔸80 г меко масло

🔸25 г прясна мая (или 7 г суха)

🔸1 ч. л. ванилов екстракт

🔸1 с. л. настъртана лимонова кора

🔸Щипка сол

За плънката:

🔸150 г локум (нарязан на малки кубчета)

🔸80 г орехи (грубо нарязани)

За намазване:

🔸1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Активирайте маята: Смесете я с малко топло мляко, 1 ч. л. захар и 1 с. л. брашно. Изчакайте 10 минути.

Замесете тестото: В купа разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото, ванилията и лимоновата кора. Сипете маята и постепенно брашното. Замесете меко тесто.

Маслото: При месене добавяйте маслото на порции. Месете поне 15 минути, докато тестото стане гладко и еластично.

Първо втасване: Покрийте и оставете на топло за около 1–1.5 ч., докато тестото удвои обема си.

Оформяне: Разделете тестото на 3 равни части. Всяка разточете на лента, поръсете с локум и орехи и навийте. Усучете трите фитила и оформете венец.

Второ втасване: Оставете сплетения венец на топло за още 30–40 минути.

Намазване: Намажете с жълтъка и млякото.

Печене: Печете козуначения венец в предварително загрята фурна на 170°C за около 35–40 минути (до суха клечка и златист цвят).

Охлаждане: Оставете го върху решетка. Поръсете с пудра захар по желание. Да ви е сладко! Щастлив Великден!

Коментари