Мед - бутикова селекция:

Великденски сладки с лимонов крем и кралска глазура


Великденски сладки с лимонов крем и кралска глазура.

Перфектни за празничен десерт и още по-перфектни за похапване. Ако тази идея ви допада, вижте как да я приготвите. 

Необходими продукти (за около 30-35 сладки):

1️⃣За масленото тесто:

250 г меко краве масло

150 г пудра захар

1 яйце (размер L)

1 ч. л. ванилия

Щипка сол

350 г брашно (пресято)

2️⃣За лимоновия крем (Lemon curd):

2 яйца

2 жълтъка

120 г кристална захар

Сокът и настърганата кора от 2 големи лимона

60 г масло (на кубчета)

3️⃣За кралската глазура (Royal icing):

1 белтък

~150 г пудра захар (добавя се постепенно)

1 ч. л. лимонов сок

Начин на приготвяне:

1. Маслено тесто:

Разбийте маслото с пудрата захар до пухкав крем.

Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбъркайте добре.

Прибавете брашното и оформете гладко, меко тесто.

Увийте във фолио и оставете в хладилника за поне 30–40 мин.

2. Оформяне:

Разточете охладеното тесто на леко набрашнена повърхност (4–5 мм дебелина).

Изрежете овални или кръгли форми. Половината от тях може да направите с изрязани мотиви по средата (зайче, пеперуда, сърце и др.), след което да ги слепите като линцери.

Подредете сладките върху тава с хартия за печене и охлади 10 минути преди печене.

3. Печене:

Печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 10–12 минути, докато станат златисти по краищата.

Оставете да изстинат напълно върху решетка.

4. Лимонов крем:

В касерола разбийте яйцата, жълтъците, захарта, лимоновия сок и кората.

Гответе на умерен огън, като постоянно разбърквате.

Когато сместа се сгъсти (до текстура на пудинг), свалете от котлона и добавете маслото.

Прецедете крема и го охладете напълно.

5. Кралска глазура:

Разбийте белтъка с лимоновия сок до пяна.

Добавяйте пудрата захар на части, докато се получи гъста, бяла и гладка смес.

Прехвърлете в пош с фин накрайник или торбичка.

6. Оформяне:

За да постигнете ефекта от снимката,в центъра на всяка бисквита поставете мини формичка и придържайки с пръст, направете широк борд от кралска глазура.

В средата (в мини формичката) сложете 1 ч.л. лимонов крем. Отстранете формичката много внимателно.

Ако слепвате сладките по двойки,отгоре поставете бисквита с изрязана форма.

По желание поръсете великденските сладки с пудра захар или добавете декорации от захарни перли.

Съхранение:

В хладилник, в кутия – до 4–5 дни.

Можете да ги направите и един ден по-рано – сладките ще са още по-вкусни на следващия ден. Да ви е вкусно!

Коментари