Великденски сладки с лимонов крем и кралска глазура.
Перфектни за празничен десерт и още по-перфектни за похапване. Ако тази идея ви допада, вижте как да я приготвите.
Необходими продукти (за около 30-35 сладки):
1️⃣За масленото тесто:
250 г меко краве масло
150 г пудра захар
1 яйце (размер L)
1 ч. л. ванилия
Щипка сол
350 г брашно (пресято)
2️⃣За лимоновия крем (Lemon curd):
2 яйца
2 жълтъка
120 г кристална захар
Сокът и настърганата кора от 2 големи лимона
60 г масло (на кубчета)
3️⃣За кралската глазура (Royal icing):
1 белтък
~150 г пудра захар (добавя се постепенно)
1 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Маслено тесто:
Разбийте маслото с пудрата захар до пухкав крем.
Добавете яйцето, ванилията и солта. Разбъркайте добре.
Прибавете брашното и оформете гладко, меко тесто.
Увийте във фолио и оставете в хладилника за поне 30–40 мин.
2. Оформяне:
Разточете охладеното тесто на леко набрашнена повърхност (4–5 мм дебелина).
Изрежете овални или кръгли форми. Половината от тях може да направите с изрязани мотиви по средата (зайче, пеперуда, сърце и др.), след което да ги слепите като линцери.
Подредете сладките върху тава с хартия за печене и охлади 10 минути преди печене.
3. Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 170°C за около 10–12 минути, докато станат златисти по краищата.
Оставете да изстинат напълно върху решетка.
4. Лимонов крем:
В касерола разбийте яйцата, жълтъците, захарта, лимоновия сок и кората.
Гответе на умерен огън, като постоянно разбърквате.
Когато сместа се сгъсти (до текстура на пудинг), свалете от котлона и добавете маслото.
Прецедете крема и го охладете напълно.
5. Кралска глазура:
Разбийте белтъка с лимоновия сок до пяна.
Добавяйте пудрата захар на части, докато се получи гъста, бяла и гладка смес.
Прехвърлете в пош с фин накрайник или торбичка.
6. Оформяне:
За да постигнете ефекта от снимката,в центъра на всяка бисквита поставете мини формичка и придържайки с пръст, направете широк борд от кралска глазура.
В средата (в мини формичката) сложете 1 ч.л. лимонов крем. Отстранете формичката много внимателно.
Ако слепвате сладките по двойки,отгоре поставете бисквита с изрязана форма.
По желание поръсете великденските сладки с пудра захар или добавете декорации от захарни перли.
Съхранение:
В хладилник, в кутия – до 4–5 дни.
Можете да ги направите и един ден по-рано – сладките ще са още по-вкусни на следващия ден. Да ви е вкусно!

Коментари
Публикуване на коментар