Мед - бутикова селекция:

Апетитни мъфини с яйца, картофи, бекон и чедър



Страхотна кулинарна идея за закуска или брънч! Лесна рецепта за апетитни мъфини с яйца, картофи, бекон и чедър - пухкави, златисти и изкушаващи още от първата хапка. Всеки мъфин е комбинация от кремообразен картоф, хрупкав бекон и топящо се сирене, обвити в яйчена нежност. Перфектни са както за неделна закуска у дома, така и за кутията в офиса или училище.


Апетитни мъфини с яйца, картофи, бекон и чедър


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
20+25 мин
Общо време
60 мин
Порции: 12 бр.

Необходими продукти:
  • 8 големи яйца (на стайна температура)

  • 120 мл (1/2 чашa) пълномаслено мляко (или 60 мл мляко + 60 мл течна сметана за по-богат вкус)

  • 300 г сурови картофи (около 2 средни, нарязани на малки кубчета ~1 см)

  • 140–160 г пушен бекон (6–8 филии), нарязан на малки кубчета и предварително изпържен до хрупкаво

  • 150 г настърган чедър (около 1 1/2 чаши), + 20–30 г за поръсване отгоре

  • 1 малка глава лук, ситно нарязан (или 1/2 глава шалот)

  • 1-2 с. л. нарязан пресен магданоз или див лук (за поръсване)

  • 1 ч. л. сол (внимавай: беконът е солен)

  • 1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер

  • 1 с. л. масло или 1 с. л. олио (за сотиране на картофите/лука)

  • опция за по-стабилни мъфини: 1–2 с. л. брашно (универсално) или 1 с. л. бадемово брашно

1. Загрейте фурната на 190 °C със средно ниво на решетката. Намажете тава за мъфини с капки олио/спрей или използвайте твърди силиконови/хартиени форми.
2. Обелете картофите (по желание) и ги нарежете на малки кубчета. Сложете ги в тенджера със студена подсолена вода и варете 8-10 минути, докато са почти готови. Отцедете ги и оставете да изстиват около 5 минути.
3. Нарежете и изпържете в тиган бекона на средно-висока температура до хрупкавост (за 6–8 мин). Извадете готовият бекон върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината. Запазете 1 чаена лъжица от мазнината, в която сте го пържили, за аромат (по желание).
4. В широк тиган загрейте 1 супена лъжица масло или използвайте мазнината от бекона. Запържете ситно нарязания лук за 2–3 минути до прозрачност. Добавете сварените картофчета и ги запържете за 5–7 минути, докато леко се зачервят. Оставете ги да изстинат  за 3–4 мин.
5. Настържете чедъра и нарежете магданоза.
6. В голяма купа разбийте яйцата с млякото (или сметана/мляко), добавете черен пипер и сол. Разбийте с вилица/телена бъркалка, докато се хомогенизира.
7. В друга купа комбинирайте: запържените картофи + изпържения бекон (охладени) + лука + 120 грама от настъргания чедър. Разбъркайте.
8. Излейте яйчената смес върху сместа с картофи/бекон и разбъркайте внимателно, за да се разпределят парченцата равномерно. Ако сместа изглежда твърде течна, може да добавите 1-2 супени лъжици брашно (пшенично или бадемово).
9. Напълнете всяко "гнездо" в тавата за мъфини до 3/4 обем и в никакъв случай повече. Поръсете всяко мъфинче с малко настърган чедър ( от останалите 20-30 грама).
10. Печете на 190 °C за 22–25 минути до златисто-кафяво по ръбовете и докато центърът стои стегнат при леко разклащане. Ако искате по-златиста повърхност, включете фурната на грил за 1-2 минути в края (наблюдавайте внимателно).
11. Време е за охлаждане. Оставете готовите мъфини в тавата за 5–7 минути (за да се стегнат), след това ги извадете върху решетка. 
Изчакайте 8–10 минути и вече са готови за консумация. Насладете им се! Добър апетит!

Коментари