Мед - бутикова селекция:

Баница със спанак и сирене



Ако има едно ястие, което събира цялото очарование на българската кухня в една хрупкава хапка, това несъмнено е баницата. В този вариант с нежно разточени кори, свеж спанак и българско сирене, тя е не само класика, но и истинска празнична наслада. Тази рецепта за баница със спанак и сирене ще ви върне към аромата на домашната трапеза и ще ви накара да си припомните, че щастието е в малките неща. Като парче топла баница, чаша айрян и усмивка на любим човек, например...


Баница със спанак и сирене


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
55-60 мин
Общо време
80 мин 
Порции: 8-10 парчета

Необходими продукти:
1 пакет (около 400 г) фини точени кори
500 г пресен или замразен спанак (отцеден и нарязан)
300 г бяло саламурено сирене (натрошено)
150 г кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат (угасена в киселото мляко)
3 яйца
1/2 ч. л. сол (ако сиренето е по-безсолно)
80 мл олио или разтопено краве масло

1. Подготовка на спанака.
В дълбок тиган загрейте 3 с.л. олио/зехтин и сложете нарязания спанак. Запържете за 3-4 минути, докато омекне и се изпари излишната вода. Леко посолете. Оставете настрана, за да изстива.
2. Плънка.
В купа натрошете сиренето. Добавете охладения спанак, 3 яйца, киселото мляко със содата и солта, ако е необходимо. Разбъркайте до еднородна смес.
3. Подреждане.
Намажете тавата с малко олио. 
На работния плот разстелете фините кори за баница, като за всяко руло, което ще навивате, предвидите по 2 листа от корите. Върху всеки две кори разпръснете малко олио, сложете равномерно от плънката и внимателно и плътно навийте, като първото руло завийте на охлюв и поставете в центъра на тавата за печене, а всяко следващо руло от кори и плънка завивайте около предходното. Повтаряйте това до изразходването на корите и плънката.
4. Завършване.
Поръсете повърхността на баницата с малко олио. По желание на места сложете малки кубченца краве масло.
5. Печене.
Сложете я в предварително загрята фурна на 180°C (без вентилатор).
Печете за приблизително 55 минути до златиста и хрупкава коричка.
6. Поднасяне.
Изчакайте 10–15 минути, преди да нарязвате.
Сервирайте баницата със спанак и сирене топла с айрян или хубаво кисело мляко.
Добър апетит!

Коментари