Мед - бутикова селекция:

Брауни чийзкейк



Когато шоколад и крем сирене се срещнат в парче сладкиш, се ражда най-доброто от двата свята. Тези брауни-чийзкейк парчета са плътни, очарователни, приканващи - идеални за моментите, когато искате десерт, който да впечатли. Лесни за приготвяне, но сякаш създадени от професионалист: млечната, мраморна повърхност и сочната фъдж текстура ще превърнат всяка чаша чай или кафе в истински празник.


Брауни чийзкейк


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
30 мин
Общо време
110 мин (с 60 мин охлаждане) 
Порции: 9

Необходими продукти:

За брауни слоя (шоколадово фъдж тесто)

  • 140 г тъмен шоколад ( 60–70% какао), нарязан

  • 115 г (1/2 чаша) безсолно масло

  • 200 г (1 чаша) захар

  • 2 големи яйца (на стайна температура)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • 60 г (2/3 чаша) брашно (универсално)

  • 30 г (1/4 чаша) какао на прах (неподсладено)

  • 1/4 ч. л. сол

За чийзкейк слоя (за мраморния ефект)

  • 225 г крем сирене (например, Philadelphia), на стайна температура

  • 40 г (3 с. л.) пудра захар (или обикновена захар, добре разбита)

  • 1 яйце (малко) - или 1/2 голямо яйце, за по-лека текстура

  • 1/2 ч. л. ванилов екстракт

  • 1 ч. л. лимонов сок (по желание, за свежест)

Оборудване

  • Тава 20×20 см, застлана с хартия за печене.

  • Дълбока купа, малка тенджера за водна баня или микровълнова за разтопяване на шоколада.

  • Нож или дървено шишче за постигането на мраморния ефект.

1. Подготовка.
Загрейте фурната на 175°C (горен/долен реотан). Подгответе 20×20 см форма, застлана с хартия за печене (нека краищата стърчат, за да извадите лесно сладкиша след изпичане). Претеглете/подредете нужните съставките.
2. Шоколадово-маслена смес.
Разтопете на водна баня (или в микровълнова) маслото + шоколада, разбъркайте ги до гладка, блестяща смес. Оставете да се охлади 2–3 мин.
3. Брауни тесто.
В голяма купа разбийте захарта и яйцата за 1–2 минути. Добавете ванилията. Постепенно прибавете разтопения шоколад и разбъркайте внимателно с шпатула. Пресейте брашното, какаото и солта. На етапи ги добавяйте в сместа с леки движения, не бъркайте прекалено, за да не се освободи глутенът. Тестото трябва да е гъсто и лъскаво.
4. Чийзкейк смес.
В друга купа разбийте крем сиренето до гладка консистенция. Добавете захарта, яйцето (или 1/2 яйце), ванилията и лимоновия сок. Разбийте до еднородна, леко пухкава смес.
5. Сглобяване и мрамориране.
  • Излейте половината (или малко повече) от брауни тестото в тавата. Загладете равномерно.

  • Сложете върху него 6–8 малки купчинки от чийзкейк сместа (около 1 супена лъжица всяка), разположени на шахматен принцип.

  • Покрийте с останалото брауни тесто (можете да го разпръснете с лъжица, за да не покриете съвсем чийз слоя).

  • Сложете още няколко малки части чийз смес отгоре. Вземете тънък нож или дървено шишче и направете няколко вълнообразни движения (S-образни), за да създадете красив мраморен ефект. Не прекалявайте - 6-8 движения са напълно достатъчни.

6. Печене.
Печете сладкиша 25–30 минути при 175°C. Целта е краищата да са стегнати, а центърът да е леко "трептящ"/фъдж. Това е нужно, тъй като след изваждане брауни чийзкейкът ще продължи да се готви от остатъчната температура. Направете проверка с дървено шишче: трябва да излиза с малко влажни трохи, не напълно сухо.
7. Охлаждане.
Извадете "мраморното" брауни от фурната и оставете да се охлади в тавата 30-40 минути, след това го вдигнете  с хартията за печене и го поставете върху решетка. Оставете го за още поне 60 минути, за да имате чисти разрези. За най-добър резултат охладете в хладилник 1–2 часа.
8. Нарязване и сервиране.
За чисти ръбове потопете остър нож в гореща вода, избършете и режете. Подредете парчетата на подходящо десертно плато или дъска и добавете за компания подходяща напитка - например, чаша Baileys/карамелов крем или ванилово лате. След това си подарете удоволствието от вкусването на този десерт.
Да ви е сладко!

Коментари