Когато шоколад и крем сирене се срещнат в парче сладкиш, се ражда най-доброто от двата свята. Тези брауни-чийзкейк парчета са плътни, очарователни, приканващи - идеални за моментите, когато искате десерт, който да впечатли. Лесни за приготвяне, но сякаш създадени от професионалист: млечната, мраморна повърхност и сочната фъдж текстура ще превърнат всяка чаша чай или кафе в истински празник.
Брауни чийзкейк
Общо време
110 мин (с 60 мин охлаждане)
Порции: 9
Необходими продукти:
За брауни слоя (шоколадово фъдж тесто)
-
140 г тъмен шоколад ( 60–70% какао), нарязан
-
115 г (1/2 чаша) безсолно масло
-
200 г (1 чаша) захар
-
2 големи яйца (на стайна температура)
-
1 ч. л. ванилов екстракт
-
60 г (2/3 чаша) брашно (универсално)
-
30 г (1/4 чаша) какао на прах (неподсладено)
-
1/4 ч. л. сол
За чийзкейк слоя (за мраморния ефект)
-
225 г крем сирене (например, Philadelphia), на стайна температура
-
40 г (3 с. л.) пудра захар (или обикновена захар, добре разбита)
-
1 яйце (малко) - или 1/2 голямо яйце, за по-лека текстура
-
1/2 ч. л. ванилов екстракт
-
1 ч. л. лимонов сок (по желание, за свежест)
Оборудване
-
Тава 20×20 см, застлана с хартия за печене.
-
Дълбока купа, малка тенджера за водна баня или микровълнова за разтопяване на шоколада.
-
Нож или дървено шишче за постигането на мраморния ефект.
1. Подготовка.
Загрейте фурната на 175°C (горен/долен реотан). Подгответе 20×20 см форма, застлана с хартия за печене (нека краищата стърчат, за да извадите лесно сладкиша след изпичане). Претеглете/подредете нужните съставките.2. Шоколадово-маслена смес.
Разтопете на водна баня (или в микровълнова) маслото + шоколада, разбъркайте ги до гладка, блестяща смес. Оставете да се охлади 2–3 мин.3. Брауни тесто.
В голяма купа разбийте захарта и яйцата за 1–2 минути. Добавете ванилията. Постепенно прибавете разтопения шоколад и разбъркайте внимателно с шпатула. Пресейте брашното, какаото и солта. На етапи ги добавяйте в сместа с леки движения, не бъркайте прекалено, за да не се освободи глутенът. Тестото трябва да е гъсто и лъскаво.4. Чийзкейк смес.
В друга купа разбийте крем сиренето до гладка консистенция. Добавете захарта, яйцето (или 1/2 яйце), ванилията и лимоновия сок. Разбийте до еднородна, леко пухкава смес.5. Сглобяване и мрамориране.
-
Излейте половината (или малко повече) от брауни тестото в тавата. Загладете равномерно.
-
Сложете върху него 6–8 малки купчинки от чийзкейк сместа (около 1 супена лъжица всяка), разположени на шахматен принцип.
-
Покрийте с останалото брауни тесто (можете да го разпръснете с лъжица, за да не покриете съвсем чийз слоя).
-
Сложете още няколко малки части чийз смес отгоре. Вземете тънък нож или дървено шишче и направете няколко вълнообразни движения (S-образни), за да създадете красив мраморен ефект. Не прекалявайте - 6-8 движения са напълно достатъчни.
6. Печене.
Печете сладкиша 25–30 минути при 175°C. Целта е краищата да са стегнати, а центърът да е леко "трептящ"/фъдж. Това е нужно, тъй като след изваждане брауни чийзкейкът ще продължи да се готви от остатъчната температура. Направете проверка с дървено шишче: трябва да излиза с малко влажни трохи, не напълно сухо.7. Охлаждане.
Извадете "мраморното" брауни от фурната и оставете да се охлади в тавата 30-40 минути, след това го вдигнете с хартията за печене и го поставете върху решетка. Оставете го за още поне 60 минути, за да имате чисти разрези. За най-добър резултат охладете в хладилник 1–2 часа.8. Нарязване и сервиране.
За чисти ръбове потопете остър нож в гореща вода, избършете и режете. Подредете парчетата на подходящо десертно плато или дъска и добавете за компания подходяща напитка - например, чаша Baileys/карамелов крем или ванилово лате. След това си подарете удоволствието от вкусването на този десерт.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар