Кой може да устои на едно сочно брауни с малини?
Хрупкава напукана коричка отгоре, а отвътре - истинска фъдж наслада, допълнена от свежия плодов акцент на малините.
Това е десерт, който не просто се хапва, а се изживява!
Ароматът на разтопен шоколад и топлите нотки на какао събират всички около масата… и няма как да остане и трохичка.
Брауни с малини
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
Общо време
Порции: 9-12 средни парчета
Необходими продукти:
- 180 г несолено масло
- 200 г тъмен шоколад (60-70%) - нарязан
- 250 г захар
- 2 големи яйца + 1 жълтък (студени)
- 1 ч.л. ванилия
- 1 щипка сол
- 80 г бяло брашно (тип 500)
- 30 г какао на прах (натурално)
- 150–170 г малини (свежи или замразени)
- 1 ч.л. нишесте/царевично брашно - за овалване на малините
- (по желание: 50 г шоколадови парченца за още сочност)
1. Подготовка. Загрейте фурната до 175°C. Застелете тавата с хартия за печене, оставете малко стърчащи нагоре краища за лесно изваждане.
2. Разтопяване. Маслото + шоколада разтопете на водна баня или в микровълнова фурна за кратко. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади до леко топло, не горещо.
3. Захар + яйца за гланцов завършек. В купа разбийте захарта с яйцата и жълтъка 2–3 мин до гъста, леко светла смес (без да става на пяна). Добавете ванилията и солта.
4. Смесване. Изсипете шоколадовата смес към яйчната и разбъркайте добре. Пресейте брашното и какаото, прибавете и внимателно хомогенизирайте с шпатула.
5. Малини. Оваляйте ги в нишесте (ограничава "пускането" на сок). Разбъркайте 2/3 от тях в тестото.
6. Подреждане. Излейте готовата смес в тавата и загладете. Отгоре разпръснете останалите малини и (по желание) шоколадови парченца. Натиснете леко да потънат наполовина.
7. Печене. Печете браунито за 25–30 мин (в тава 20×20 см за получаване на същата височина). Готово е, когато: повърхността е напукана и лъскава, краищата са стегнати, а центърът леко подвижен. Проверете сладкиша с дървено шишче или клечка за зъби. Тя трябва да излезе с влажни трохи и лека следа от малиновия сок (не суха).
8. Охлаждане за чист разрез. Оставете браунито в тавата 30 минути. След това го извадете с хартията и оставете да се охлади за още 30 минути (или за кратко в хладилник). Нарежете го с топъл, сух нож. Да ви е сладко!




Коментари
Публикуване на коментар