Мед - бутикова селекция:

Ябълков сладкиш с маслен топинг (Crumble apple cake)



Ако обичате очарованието на домашните сладкиши, този ябълков сладкиш с маслен топинг ще ви спечели още от първата хапка. Той събира в себе си аромат на канела, мекотата на пухкав кекс и хрупкавостта на маслени трохи - комбинация, която истински стопля душата. Идеален е за следобедно кафе или като десерт след семеен обяд.


Ябълков сладкиш с маслен топинг


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45 мин
Общо време
65 мин
Порции: 8-10 парчета, форма 20×30 см или Ø 24 см

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 г брашно

  • 2 яйца (L размер)

  • 120 г масло (меко)

  • 150 г захар

  • 200 г кисело мляко

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • 1 ч. л. канела (по желание)

  • 1 ч. л. ванилия екстракт

За плънката:

  • 3 средни ябълки (около 400 г), обелени и нарязани на тънки резени

  • 1 с. л. захар

  • 1/2 ч. л. канела

За топинга (crumble):

  • 100 г брашно

  • 80 г масло (студено, на кубчета)

  • 80 г захар

1. Подготовка на ябълките.
Нарежете ябълките на тънки резени, поръсете ги със захарта и канелата. Разбъркайте и оставете настрани.
2. Тесто.
Разбийте маслото със захарта до пухкав крем.
Добавете яйцата едно по едно.
Прибавете киселото мляко и ванилията.
Смесете брашното с бакпулвера (и канелата, ако използвате) и прибавете към сместа.
3. Crumble топинг.
В купа натрошете студеното масло с брашното и захарта, докато се получат едри трохи.
4. Подреждане.
В тава, покрита с хартия за печене, излейте тестото за сладкиша.
Подредете ябълките равномерно отгоре.
Поръсете с crumble топинга (маслените трохи).
5. Печене.
Загрейте фурната на 180°C (без вентилатор).
Печете около 40–45 минути, докато топингът стане златист и хрупкав, а при проба с клечка в средата на сладкиша не излиза сурово тесто. Възможно е да има лека влага от ябълките, което е нормално, имайте го предвид.


Сладкишът с ябълки и маслени трохи е напълно готов! Да ви е сладко!

Коментари