Няма по-фин десерт от домашно приготвените еклери - пухкаво тесто, нежен ванилов крем и снежно поръсване с пудра захар. Тези домашни еклери (профитероли) с ванилов крем ще внесат нотка на френска елегантност у дома и ще ви върнат към онези мигове на истинска сладост. Идеални са както за неделно кафе, така и за всеки ден или специални поводи.
Домашни еклери (профитероли) с ванилов крем
Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
25 мин
Общо време
около 60 мин
Порции: 10-12 броя
Необходими продукти:
За пареното тесто:
-
125 мл вода
-
125 мл прясно мляко
-
100 г краве масло
-
1 щипка сол
-
1 щипка захар
-
150 г брашно
-
4 яйца (средни, на стайна температура)
За крема:
-
500 мл прясно мляко
-
4 жълтъка
-
120 г захар
-
40 г царевично нишесте
-
1 ванилия (шушулка или екстракт)
-
50 г краве масло (студено, на кубчета)
-
200 мл сладкарска сметана (разбита на мек сняг)
За завършек:
-
Пудра захар за поръсване
1. Приготвяне на парено тесто:
В тенджерка/касерола смесете водата, млякото, маслото, солта и захарта. Загрейте до кипване.
Свалете от котлона и добавете брашното наведнъж. Разбъркайте енергично, докато получите гладко тесто, което се отделя от стените.
Върнете на котлона за 1 минута, за да се изпари влагата.
Оставете да се охлади за 5 минути, след което добавяйте яйцата едно по едно, разбърквайки до еднородна смес.
Прехвърлете тестото в пош с кръгъл или назъбен накрайник и шприцовайте кръгчета (Ø около 7 см) върху тава, застлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 25 минути, без да отваряте фурната в първите 15 минути.
2. Приготвяне на крема:
Загрейте млякото с ванилията.
Разбийте жълтъците със захарта и нишестето.
На тънка струйка добавете топлото мляко към яйчената смес, като разбърквате. Върнете на котлона и гответе до сгъстяване.
Добавете маслото, разбъркайте и оставете да се охлади под фолио (за да не образува коричка).
Когато кремът е напълно студен, внимателно го смесете със сметаната за по-нежен вкус.
3. Сглобяване:
Разрежете охладените еклери/профитероли хоризонтално.
Напълнете ги с ваниловия крем, използвайки пош.
Затворете ги, поръсете обилно с пудра захар.
Да ви е вкусно!


Коментари
Публикуване на коментар