Хрупкави отвън, пухкави отвътре и богато овкусени с чесън и пармезан - тези хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан са гарнитура, която е едновременно семпла и ефектна. Приготвят се лесно, изглеждат впечатляващо и са перфектни както за семеен обяд, така и за споделяне с приятели. Това е една от онези рецепти, които веднъж опиташ ли, започваш да приготвяш отново и отново.
Хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан
-
1 кг малки картофи (с тънка кора, например, пресни или бейби картофи)
-
3 с. л. зехтин (или разтопено масло, за по-богат вкус)
-
3 скилидки чесън, ситно нарязан или настърган
-
40–50 г настърган пармезан
-
1 ч. л. сушен риган или мащерка (по избор)
-
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
-
Пресен магданоз за поръсване
1. Сваряване на картофите.
Измийте добре картофите и ги сложете цели, без да ги белите, в голяма тенджера със студена, подсолена вода.
Варете ги около 15–20 минути, докато станат напълно готови, но да не се разпадат.
2. Подготовка за печене.
Отцедете сварените картофи и ги оставете да изстинат за 5 минути.
Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите.
3. Смачкване.
Вземете чаша или метална преса за мачкане и внимателно притиснете всеки картоф, за да се сплеска (до около 1–1,5 см дебелина).
Важно е да се разпукат, за да станат по-хрупкави при печене.
4. Овкусяване.
Намажете картофите със зехтин или масло.
Поръсете със сол, черен пипер, риган/мащерка и чесън.
5. Печене.
Сложете тавата в предварително загрята фурна на 220°C (горен/долен реотан).
Печете в продължение на 20–25 минути, докато картофите станат златисти и хрупкави.
6. Финален щрих.
Извадете тавата и поръсете смачканите картофи с настърган пармезан.
Върнете за още 5 минути печене, докато сиренето се запече и получи апетитна коричка.
7. Поднасяне.
Поръсете готовите картофи с пресен магданоз и сервирайте топли като гарнитура или основно с дип по избор (чесново кисело мляко или айоли, например).

Коментари
Публикуване на коментар