Мед - бутикова селекция:

Хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан



Хрупкави отвън, пухкави отвътре и богато овкусени с чесън и пармезан - тези хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан са гарнитура, която е едновременно семпла и ефектна. Приготвят се лесно, изглеждат впечатляващо и са перфектни както за семеен обяд, така и за споделяне с приятели. Това е една от онези рецепти, които веднъж опиташ ли, започваш да приготвяш отново и отново.


Хрупкави смачкани картофи с чесън и пармезан


 Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
50-55 мин
Общо време
60-65 мин 
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 1 кг малки картофи (с тънка кора, например, пресни или бейби картофи)

  • 3 с. л. зехтин (или разтопено масло, за по-богат вкус)

  • 3 скилидки чесън, ситно нарязан или настърган

  • 40–50 г настърган пармезан

  • 1 ч. л. сушен риган или мащерка (по избор)

  • Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

  • Пресен магданоз за поръсване

1. Сваряване на картофите.

Измийте добре картофите и ги сложете цели, без да ги белите, в голяма тенджера със студена, подсолена вода.

Варете ги около 15–20 минути, докато станат напълно готови, но да не се разпадат.

2. Подготовка за печене.

Отцедете сварените картофи и ги оставете да изстинат за 5 минути.

Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите.

3. Смачкване.

Вземете чаша или метална преса за мачкане и внимателно притиснете всеки картоф, за да се сплеска (до около 1–1,5 см дебелина).

Важно е да се разпукат, за да станат по-хрупкави при печене.

4. Овкусяване.

Намажете картофите със зехтин или масло.

Поръсете със сол, черен пипер, риган/мащерка и чесън.

5. Печене.

Сложете тавата в предварително загрята фурна на 220°C (горен/долен реотан).

Печете в продължение на 20–25 минути, докато картофите станат златисти и хрупкави.

6. Финален щрих.

Извадете тавата и поръсете смачканите картофи с настърган пармезан.

Върнете за още 5 минути печене, докато сиренето се запече и получи апетитна коричка.

7. Поднасяне.

Поръсете готовите картофи с пресен магданоз и сервирайте топли като гарнитура или основно с дип по избор (чесново кисело мляко или айоли, например).


Коментари