Мед - бутикова селекция:

Яхния с пилешки бутчета, чушки и домати



Яхния с пилешки бутчета, чушки и домати в плътен сос - апетитно ястие, идеално за менюто във всеки дом. Първо запичате бутчетата за златиста коричка, после ги задушавате с чушки, моркови и домати, докато сосът не стане гъст и ароматен. Сервирано с хрупкав хляб или ориз, това е класическа домашна гозба, която ще искате да вкусите отново.


Яхния с пилешки бутчета, чушки и домати


 Общо подготовка
15 мин

Време за готвене
45-50 мин
Общо време
65 мин
Порции: 4 

Необходими продукти:

  • 6 пилешки бутчета (може горни или долни)

  • 2 червени чушки (на едри парчета)

  • 1 зелена чушка (по желание, за контраст)

  • 2 моркова (нарязани на шайби)

  • 1 глава лук (ситно нарязан)

  • 3–4 скилидки чесън (смачкани)

  • 500 г домати (пресни белени или от консерва, едро нарязани)

  • 2 с. л. доматено пюре (за плътност и цвят)

  • 150 мл пилешки бульон (или вода)

  • 3 с. л. зехтин/олио

  • 1 ч. л. сладък червен пипер

  • ½ ч. л. пушен червен пипер (по желание, за дълбочина)

  • Дафинов лист - 1 бр.

  • Сол и черен пипер на вкус

  • Пресен магданоз за поръсване

  • Горещи предложения

1. Запечатване на месото:
В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината и запържете пилешките бутчета от всички страни до златисто. Извадете ги в чиния.

2. Задушаване на зеленчуците:
В същата мазнина добавете лука и морковите, гответе 3–4 минути. После прибавете чесъна и чушките и задушавайте още 2–3 минути.

3. Овкусяване:
Добавете червения пипер, пушения пипер и разбъркайте бързо, за да не загорят.

4. Сосът:
Сложете доматите и доматеното пюре. Гответе 5 минути, докато се сгъсти и пусне сок.

5. Комбиниране:
Върнете бутчетата в тенджерата, добавете бульона и дафиновия лист. Подправете със сол и черен пипер.

6. Задушаване:
Оставете ястието на слаб огън за 35–40 минути, докато месото стане крехко, а сосът – гъст и наситен.

7. Финал:
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте горещо в компанията на хляб или ориз.

Добър апетит!

OneBlade Pro 360 QP6552/30 Face + Body

Коментари