Яхния с пилешки бутчета, чушки и домати в плътен сос - апетитно ястие, идеално за менюто във всеки дом. Първо запичате бутчетата за златиста коричка, после ги задушавате с чушки, моркови и домати, докато сосът не стане гъст и ароматен. Сервирано с хрупкав хляб или ориз, това е класическа домашна гозба, която ще искате да вкусите отново.
Яхния с пилешки бутчета, чушки и домати
Необходими продукти:
6 пилешки бутчета (може горни или долни)
-
2 червени чушки (на едри парчета)
-
1 зелена чушка (по желание, за контраст)
-
2 моркова (нарязани на шайби)
-
1 глава лук (ситно нарязан)
-
3–4 скилидки чесън (смачкани)
-
500 г домати (пресни белени или от консерва, едро нарязани)
-
2 с. л. доматено пюре (за плътност и цвят)
-
150 мл пилешки бульон (или вода)
-
3 с. л. зехтин/олио
-
1 ч. л. сладък червен пипер
-
½ ч. л. пушен червен пипер (по желание, за дълбочина)
-
Дафинов лист - 1 бр.
-
Сол и черен пипер на вкус
-
Пресен магданоз за поръсване
1. Запечатване на месото:
В дълбок тиган или тенджера загрейте мазнината и запържете пилешките бутчета от всички страни до златисто. Извадете ги в чиния.
2. Задушаване на зеленчуците:
В същата мазнина добавете лука и морковите, гответе 3–4 минути. После прибавете чесъна и чушките и задушавайте още 2–3 минути.
3. Овкусяване:
Добавете червения пипер, пушения пипер и разбъркайте бързо, за да не загорят.
4. Сосът:
Сложете доматите и доматеното пюре. Гответе 5 минути, докато се сгъсти и пусне сок.
5. Комбиниране:
Върнете бутчетата в тенджерата, добавете бульона и дафиновия лист. Подправете със сол и черен пипер.
6. Задушаване:
Оставете ястието на слаб огън за 35–40 минути, докато месото стане крехко, а сосът – гъст и наситен.
7. Финал:
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте горещо в компанията на хляб или ориз.
Добър апетит!


Коментари
Публикуване на коментар