Има ястия, които не просто засищат, а носят усещане за уют и домашна топлина. Такава е и тази рецепта - класически картофи на фурна със сметана и сирена или просто картофена запеканка, както обичаме да я наричаме в България. Златиста отгоре, кремообразна отвътре и неустоимо апетитна още от първата хапка! Това е от онзи тип домашно приготвена храна, който обединява семейството около масата и кара всички да си поискат "още една порция". Днес ще ви покажем великолепна версия на това любимо ястие, с богата заливка от разтапящи се сирена, която превръща обикновените картофи в истинско кулинарно удоволствие.
Картофи на фурна със сметана и сирена
-
1,2–1,5 кг картофи (около 6–7 средни на големина)
-
2 с. л. масло (за соса) + малко за намазване на тавата
-
2 с. л. брашно
-
500 мл прясно мляко (3,2% масленост)
-
200 мл течна сметана (20–30%)
-
200 г настъргано сирене (чедър, грюер или ементал; може и комбинация)
-
50 г пармезан за поръсване отгоре
-
1 скилидка чесън, разполовена (за намазване на тавата)
-
1/2 ч. л. индийско орехче (по желание)
-
Сол и прясно смлян черен пипер на вкус
-
Пресен магданоз за поръсване

Коментари
Публикуване на коментар