Кремообразно, ароматно и винаги впечатляващо – ризотото с гъби е от онези ястия, които превръщат в любими на цялото семейство. Италианците го приготвят с търпение и любов, а резултатът е ястие с кадифена текстура, деликатен вкус и леко винено ухание. Сервирано с чаша Шардоне, това ризото ще ви отведе направо в сърцето на Тоскана. Вижте начина на приготвяне на това класическо ризото с гъби и пармезан.
Класическо ризото с гъби и пармезан
Време за готвене
35-40 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
-
300 г ориз Арборио (или Карнароли)
-
250 г пресни гъби (печурки, кладница или микс горски гъби)
-
1 малка глава лук, ситно нарязана
-
2 скилидки чесън, нарязан на дребно
-
1 чаша (250 мл) сухо бяло вино (например, Шардоне)
-
1 л зеленчуков или пилешки бульон, топъл
-
50 г масло
-
40 г настърган пармезан + малко за сервиране
-
2 с. л. зехтин
-
Пресен магданоз или див лук за поръсване
-
Сол и черен пипер на вкус
1. Приготвяне на гъбите
В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина и половината масло.
Добавете гъбите и ги запържете до златисто, докато се изпари излишната течност. Извадете ги настрани.
2. База за ризото
В същия съд сложете лука и чесъна и ги сотирайте за 2–3 минути.
Добавете ориза и разбърквайте, докато стане леко прозрачен (около 1 минута).
3. Деглазиране с вино
Прибавете бялото вино и разбъркайте. Изчакайте, докато течността се изпари наполовина.
4. Добавяне на бульона
Започнете да сипвате бульона по 1 черпак, като разбърквате често и изчаквате оризът да поеме течността, преди следващото количество.
Продължете така 18–20 минути, докато оризът стане кремообразен, но с леко твърдо ядро (ал денте).
5. Финален щрих
Върнете гъбите в съда, добавете останалото масло и пармезана.
Подправете със сол и пипер на вкус.
6. Сервиране
Разпределете ризотото в купи, гарнирайте с настърган пармезан и свежи билки.
Поднесете ястието с чаша охладено бяло вино - Шардоне или друго, което предпочитате. Да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар