Мед - бутикова селекция:

Крем супа от тиква с тиквени семки и хрупкав бекон



Есента е сезонът на уюта, когато ароматът на печени зеленчуци и топли подправки ни приканва към масата. Тази крем супа от тиква с тиквени семки и хрупкав бекон е истинска прегръдка в купа - кадифена, нежна и с фин баланс на сладко и солено. Гарнирана с хрупкави акценти и нотка на сос "Балсамико", тя се превръща от едно по-семпло ястие в гурме удоволствие. Перфектна е както за делнична вечеря, така и за празнично меню.


Крем супа от тиква с тиквени семки и хрупкав бекон


 Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
30 мин
Общо време
45 мин 
Порции: 4

Необходими продукти:
  • 800 г почистена тиква (сорт "цигулка" е идеален вариант)

  • 1 средно голям морков

  • 1 глава лук

  • 2 скилидки чесън

  • 2 с. л. зехтин или масло

  • 1 л зеленчуков или пилешки бульон

  • 100 мл течна сметана (или пълномаслено мляко)

  • сол и прясно смлян черен пипер на вкус

За гарниране:

  • 6 тънки резена бекон

  • 2 с. л. тиквени семки (печени, белени)

  • сос/оцет "Балсамико" (или гъст сироп от нар)

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на зеленчуците: Нарежете тиквата, моркова и лука на едри кубчета.

  2. Запържване: В тенджера загрейте зехтина/маслото. Добавете лука и чесъна, задушете 2–3 минути.

  3. Готвене: Прибавете тиквата и моркова. Разбъркайте и налейте бульона. Оставете да къкри около 25 минути, докато зеленчуците омекнат.

  4. Пасиране: Свалете от котлона и пасирайте до гладък крем. Добавете сметаната, овкусете със сол и пипер.

  5. Гарниране: Изпечете бекона на сух тиган или във фурна до хрупкавост. Запечете леко тиквените семки в сух тиган за 1–2 минути. Поднесете супата в купи, гарнирайте с резени бекон, поръсете тиквени семки и завършете със струйки балсамов редукционен сос.


Коментари