Есента е сезонът на уюта, когато ароматът на печени зеленчуци и топли подправки ни приканва към масата. Тази крем супа от тиква с тиквени семки и хрупкав бекон е истинска прегръдка в купа - кадифена, нежна и с фин баланс на сладко и солено. Гарнирана с хрупкави акценти и нотка на сос "Балсамико", тя се превръща от едно по-семпло ястие в гурме удоволствие. Перфектна е както за делнична вечеря, така и за празнично меню.
Крем супа от тиква с тиквени семки и хрупкав бекон
800 г почистена тиква (сорт "цигулка" е идеален вариант)
-
1 средно голям морков
-
1 глава лук
-
2 скилидки чесън
-
2 с. л. зехтин или масло
-
1 л зеленчуков или пилешки бульон
-
100 мл течна сметана (или пълномаслено мляко)
-
сол и прясно смлян черен пипер на вкус
За гарниране:
-
6 тънки резена бекон
-
2 с. л. тиквени семки (печени, белени)
-
сос/оцет "Балсамико" (или гъст сироп от нар)
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на зеленчуците: Нарежете тиквата, моркова и лука на едри кубчета.
-
Запържване: В тенджера загрейте зехтина/маслото. Добавете лука и чесъна, задушете 2–3 минути.
-
Готвене: Прибавете тиквата и моркова. Разбъркайте и налейте бульона. Оставете да къкри около 25 минути, докато зеленчуците омекнат.
-
Пасиране: Свалете от котлона и пасирайте до гладък крем. Добавете сметаната, овкусете със сол и пипер.
-
Гарниране: Изпечете бекона на сух тиган или във фурна до хрупкавост. Запечете леко тиквените семки в сух тиган за 1–2 минути. Поднесете супата в купи, гарнирайте с резени бекон, поръсете тиквени семки и завършете със струйки балсамов редукционен сос.

Коментари
Публикуване на коментар