Мед - бутикова селекция:

Пухкави понички с крем



Пухкави, златисти и пълни с ванилов крем или ароматно сладко – тези домашни понички са малко сладко бягство към празничните дни и детските спомени. Ароматът на прясно пържено тесто, нежният крем и свежестта на плодовото сладко ги превръщат в истинска класика, която никога не омръзва.

Рецептата за пухкави понички с крем е изкушение за малки и големи. Този тип понички са класика в Европа - популярни в Германия като "Berliner", в Австрия - "Krapfen", в Италия - "Bomboloni", в Полша като "Pączki" и дори в Израел с името "Sufganiyot". Често се приготвят за празници, но са и страхотна идея за закуска или компания към чаша горещо и ароматно кафе.


Пухкави понички с крем


 Общо подготовка
90 мин (замесване на тесто, втасване, крем)
Време за готвене
30 мин
Общо време
120 мин
Порции: 12 бр.

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г брашно

  • 220 мл прясно мляко (хладко)

  • 70 г захар

  • 70 г масло (разтопено, охладено)

  • 2 яйца

  • 7 г суха мая (или 20 г прясна)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • щипка сол

За пържене:

  • около 700 мл олио

За крема (ванилов крем "пастичера"):

  • 500 мл прясно мляко

  • 120 г захар

  • 4 жълтъка

  • 40 г царевично нишесте

  • 50 г масло

  • 1 ванилия (шушулка или 1 ч. л. екстракт)

За декорация:

  • пудра захар за поръсване

  • по желание - сладко от малини/ягоди за част от поничките




1. Приготвяне на тестото:
В купа смесете хладкото мляко, маята и 1 ч. л. захар. Оставете за 10 минути да шупне.
В голяма купа пресейте брашното, добавете захарта и солта.
Прибавете яйцата, ванилията, шупналата мая и започнете да замесвате.
Постепенно добавяйте разтопеното масло и месете около 8–10 минути, докато получите меко и еластично тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да втаса в продължение на 1 час или докато удвои обема си.
2. Оформяне и пържене:
Разточете тестото върху набрашнена повърхност с дебелина около 1,5 см.
Изрежете кръгове (около 7–8 см диаметър) с помощта на чаша или резец.
Подредете ги върху хартия за печене, покрийте и оставете да втасат за още 30 минути.
Загрейте олиото на средна температура (на котлон около степен 5-6 от 9). Пържете поничките по 2–3 минути от всяка страна до златисто.
Оставете ги върху кухненска хартия, за да се отцедят.
3. Приготвяне на крема:
Загрейте млякото заедно с ванилията почти до кипване.
В купа разбийте жълтъците със захарта до светъл крем, добавете и нишестето.
Налейте на тънка струя част от горещото мляко към сместа, бъркайки постоянно.
Върнете сместа в тенджерата и гответе на слаб огън с постоянно бъркане, докато се сгъсти.
Свалете от котлона, прибавете маслото, разбъркайте. Покрийте с фолио (да прилепне към крема) и оставете да изстине.
4. Пълнене и сервиране:
С пош и накрайник напълнете поничките с ваниловия крем.
По желание, някои може да гарнирате със сладко от малини или ягоди.
Поръсете с пудра захар и сервирайте топли или охладени.
Бон Апети!

Коментари