Понякога най-вкусните комбинации са и най-простите. Едно интересно предложение за ежедневното меню е тази салата с киноа, чери домати и портокал.
Киноата дава плътност и ценни хранителни вещества, доматите - сочност и лятно настроение, а портокалът – енергия и ароматен финал. Една чиния, която носи баланс между здравословно и вкусно.
Салата с киноа, чери домати и портокал
Общо подготовка
около 15 мин
Време за готвене
Общо време
Порции: 4-6
Необходими продукти:
- 200 г киноа (около 1 ч.ч. сурова)
- 400 ml вода (около 2 ч. ч.)
- 1/2 ч. л. сол (за водата)
- 250–300 г чери домати (разполовени)
- 1 голям портокал (или 2 мандарини), почистени и нарязани на парченца
- 1 малка червена глава лук, нарязана на много ситно
- 3–4 с. л. зехтин екстра върджин
- 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
- 1 с. л. прясно изцеден портокалов сок (по избор)
- 1 ч. л. мед или агаве (по избор, за баланс)
- 1/2 ч. л. дижонска горчица (по желание, за по-плътен дресинг)
- 1/2 ч. л. сол и прясно смлян черен пипер на вкус
- 2–3 с. л. ситно нарязан пресен магданоз или риган на вкус (по желание)
- Пресен стрък мащерка за украса
1. Сваряване на киноата:
Изплакнете киноата много добре под течаща вода, за да премахнете горчивината.
В тенджера сложете 400 ml вода и солта, добавете киноата, кипнете и след това намалете на тих огън. Варете 12-15 минути с капак, докато зрънцата поемат водата и освободят характерното бяло „венче“.Махнете от котлона и оставете похлупено за още 5 минути. След това разрохкайте с вилица и оставете готовата киноа да изстине.
2. Подготовка на продуктите:
Нарежете чери доматите на половинки.Обелете портокала и отделете сегменти без ципи (желателно е), нарежете ги на кубчета.
Нарежете червения лук на много ситно.
3. Дресинг:
Смесете в купичка: зехтина, лимоновия сок, портокаловия сок, меда, горчицата (ако ползвате), солта и пипера. Разбъркайте добре, докато се получи гладка емулсия.4. Сглобяване:
В голяма купа сложете охладената киноа, доматите, портокала и лука. Полейте с дресинга и разбъркайте внимателно.Добавете магданоз или свежи листенца риган за допълнителен вкус.
5. Финал и сервиране:
Прехвърлете в красива купа, украсете със стръкче мащерка, например, и сервирайте.

Коментари
Публикуване на коментар