Има десерти, които още от първата хапка създават усещане за лукс и празничност. Този шоколадов кекс с ганаш и бадеми (bundt cake) е именно такъв – с наситен какаов вкус, перфектна влажна текстура и елегантна визия. Топлият ганаш се стича по ръбовете, а поръската от ядки добавя хрупкавост и финален щрих, който впечатлява не само небцето, но и погледа. Идеален е за специални поводи, за гости или като изненада за любителите на шоколада.
Шоколадов кекс с ганаш и бадеми
За кекса:
-
200-220 г брашно
-
60 г какао (неподсладено, висококачествено)
-
1 1/2 ч. л. бакпулвер
-
1 ч. л. сода бикарбонат
-
1/2 ч.л. сол
-
200 г захар
-
120 г кафява захар
-
2 яйца (L)
-
240 мл прясно мляко (на стайна температура)
-
120 мл олио (или разтопено краве масло)
-
200 мл горещо кафе (подсилва шоколадовия вкус, не оставя вкус на кафе)
-
1 ч. л. ванилов екстракт
За ганаша:
-
200 г черен шоколад (минимум 50% какао)
-
200 мл животинска сметана (30-35% масленост)
-
20 г масло (по желание, за блясък и коприненост)
За украса:
-
50 г филирани бадеми (леко запечени)
-
30 г карамелизирани ядки (орехи, лешници или пекан)
1. Приготвяне на кекса
-
Загрейте фурната до 175°C (с включен вентилатор – 165°C).
-
Намажете формата за кекс (с диаметър около 24 см) с масло и леко набрашнете или използвайте какао, за да не остави следи.
-
В голяма купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.
-
В друга купа разбийте яйцата с бялата захар и кафявата захар до получаването на пухкава смес.
-
Добавете млякото, олиото и ванилията.
-
Постепенно прибавете сухите съставки към мокрите.
-
Накрая, на тънка струя, добавете горещото кафе и разбъркайте внимателно.
-
Изсипете сместа във формата и печете около 45–50 минути, докато при проба с клечка тя излезе с няколко влажни трохи, но не и със сурово тесто.
-
Оставете кейка да изстине във формата 15 минути, след което извадете върху решетка до пълно охлаждане.
2. Приготвяне на ганаша
-
Загрейте сметаната в касерола почти до кипване.
-
Залейте шоколада, който предварително можете да начупите, оставете 2 минути и след това разбъркайте до гладка, лъскава смес.
-
Добавете маслото за допълнителен блясък.
-
Оставете ганаша да се охлади леко (да не е твърде течен, но и не стегнат).
3. Финален щрих
-
Полейте охладения шоколадов кекс с ганаша, като го оставите да се стича по ръбовете.
-
Поръсете с филирани бадеми и карамелизирани ядки по избор.
-
Оставете за 30 минути, за да се стабилизира, преди да разрежете.


Коментари
Публикуване на коментар