Мед - бутикова селекция:

Шоколадов кекс с ганаш и бадеми (Chocolate Bundt Cake with Ganache and Almonds)



Има десерти, които още от първата хапка създават усещане за лукс и празничност. Този шоколадов кекс с ганаш и бадеми (bundt cake) е именно такъв – с наситен какаов вкус, перфектна влажна текстура и елегантна визия. Топлият ганаш се стича по ръбовете, а поръската от ядки добавя хрупкавост и финален щрих, който впечатлява не само небцето, но и погледа. Идеален е за специални поводи, за гости или като изненада за любителите на шоколада.


Шоколадов кекс с ганаш и бадеми


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45-50 мин
Общо време
70 мин + 45 мин за охлаждане и декорация
Порции: 12 или до 16 по-малки парчета

Необходими продукти:

За кекса:

  • 200-220 г брашно

  • 60 г какао (неподсладено, висококачествено)

  • 1 1/2 ч. л. бакпулвер

  • 1 ч. л. сода бикарбонат

  • 1/2 ч.л. сол

  • 200 г захар

  • 120 г кафява захар

  • 2 яйца (L)

  • 240 мл прясно мляко (на стайна температура)

  • 120 мл олио (или разтопено краве масло)

  • 200 мл горещо кафе (подсилва шоколадовия вкус, не оставя вкус на кафе)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

За ганаша:

  • 200 г черен шоколад (минимум 50% какао)

  • 200 мл животинска сметана (30-35% масленост)

  • 20 г масло (по желание, за блясък и коприненост)

За украса:

  • 50 г филирани бадеми (леко запечени)

  • 30 г карамелизирани ядки (орехи, лешници или пекан)




1. Приготвяне на кекса

  1. Загрейте фурната до 175°C (с включен вентилатор – 165°C).

  2. Намажете формата за кекс (с диаметър около 24 см) с масло и леко набрашнете или използвайте какао, за да не остави следи.

  3. В голяма купа пресейте брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта.

  4. В друга купа разбийте яйцата с бялата захар и кафявата захар до получаването на пухкава смес.

  5. Добавете млякото, олиото и ванилията.

  6. Постепенно прибавете сухите съставки към мокрите.

  7. Накрая, на тънка струя, добавете горещото кафе и разбъркайте внимателно.

  8. Изсипете сместа във формата и печете около 45–50 минути, докато при проба с клечка тя излезе с няколко влажни трохи, но не и със сурово тесто.

  9. Оставете кейка да изстине във формата 15 минути, след което извадете върху решетка до пълно охлаждане.

2. Приготвяне на ганаша

  1. Загрейте сметаната в касерола почти до кипване.

  2. Залейте шоколада, който предварително можете да начупите, оставете 2 минути и след това разбъркайте до гладка, лъскава смес.

  3. Добавете маслото за допълнителен блясък.

  4. Оставете ганаша да се охлади леко (да не е твърде течен, но и не стегнат).

3. Финален щрих

  1. Полейте охладения шоколадов кекс с ганаша, като го оставите да се стича по ръбовете.

  2. Поръсете с филирани бадеми и карамелизирани ядки по избор.

  3. Оставете за 30 минути, за да се стабилизира, преди да разрежете.

Искате ли да опитате тази рецепта? Оставете отговор в коментар или споделете, когато я приготвите.

Коментари