Мед - бутикова селекция:

Сладки орехчета с млечен крем по стара рецепта



"Орехчетата" са сладки от детството на много хора - хрупкави черупки, които се слепват с плътен млечен крем. Всяка хапка е малка капсула уют и сладост, а ароматът им е способен да събере цялото семейство около масата. Приготвят се с помощта на специална формичка и са идеални за празници или просто за сладък спомен у дома.

Вижте рецептата за този любим ретро десерт - сладки орехчета с млечен крем по стара рецепта.


Сладки орехчета с млечен крем по стара рецепта


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
35-40 мин (за всички партиди)
Общо време
65 мин + 20 мин сглобяване
Порции: около 35-40 пълни "орехчета" (70-80 половинки)

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 г масло (меко, на стайна температура)

  • 150 г захар

  • 2 яйца

  • 1 ч. л. ванилов екстракт (или пакетче ванилена захар)

  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат + 1 ч. л. оцет (за гасене)

  • щипка сол

  • 400–420 г брашно (за получаване на меко тесто, което не лепне)

За крема (класически вариант):

  • 1 кутия сварено подсладено кондензирано мляко (dulce de leche, около 380 г)

  • 100 г меко масло

  • (по желание) 50 г смлени орехи за аромат и текстура


1. Тестото:
Разбийте маслото със захарта до пухкав крем.
Добавете яйцата и ванилията, разбийте добре.
Сложете содата, угасена в оцета, както щипката сол.
Прибавяйте брашното постепенно, като омесите меко и гладко тесто.
2. Печене:
Загрейте формичката за орехчета (електрическа или за печка).
Откъсвайте малки топчета тесто (колкото едър лешник), сложете ги във всяка половинка.
Изпечете до златисто-кафяво (около 2–3 минути на страна при метална формичка на котлон или според точните указания за уреда).
Охладете готовите "черупки" (половинки).
3. Крем:
Разбийte свареното кондензирано мляко с мекото масло, докато стане хомогенен крем. Ако ви се струва, че кремът е гъст, можете да промените консистенцията му с малко прясно мляко. По желание добавете смлени орехи.
4. Сглобяване:
Напълнете всяка половинка с крем и слепете по две, за да образуват орехче.
Оставете домашните сладки "орехчета" да престоят поне 1–2 часа, за да омекнат. Да ви е сладко!
???? ?? ?????? ???????? Rosberg Premium RP51442E, 1200W, ?? 24 ??????, ??????????? ?????, ???

Коментари