Сочен немски сладкиш със сини сливи с хрупкав щройсел



Търсите лесен, но впечатляващ десерт със сезонни плодове? Този немски сладкиш със сини сливи и хрупкав щройсел (Pflaumenkuchen mit Streusel) е перфектната комбинация от сочност и хрупкавост, а рецептата е толкова лесна за изпълнение, че ще я правите отново и отново. Пухкава основа, покрита с богати на аромат сини сливи и завършена с щедър слой маслени трохи.

Дори обикновеното следобедно кафе се превръща в истинско изживяване с този десерт.


Сочен немски сладкиш със сини сливи с хрупкав щройсел


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45-50 мин
Общо време
65-70 мин 
Порции: 8-10

Необходими продукти:

За основата (меко кексово тесто):

  • 150 г меко масло (на стайна температура)

  • 120 г захар

  • 2 яйца

  • 200 г брашно

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • щипка сол

  • 2 с. л. кисело мляко или сметана (за сочност)

  • настъргана кора от 1/2 лимон (по желание – придава свежест)

За плодовия слой:

  • 600–700 г зрели сини сливи (не прекалено меки, за да държат форма при печене)

За щройсела (трохите):

  • 100 г брашно

  • 70 г захар (може и кафява за карамелен вкус)

  • 80 г студено масло

  • щипка канела (по желание)

1. Подготвяне на сливите:
Измийте ги, подсушете добре и разрежете на половинки или четвъртинки, като премахнете костилките.
2. Основа:
Разбийте маслото със захарта до пухкав крем.
Добавете яйцата едно по едно.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта, след което добавете на порции, редувайки с киселото мляко.
Полученото тесто трябва да е кремообразно и леко гъсто.
Разпределете го равномерно във форма за печене (около 24 см диаметър), застлана с хартия за печене.
3. Подреждане на плодовете:
Подредете половинките/четвъртинките сливи плътно една до друга върху тестото. Леко ги притиснете, за да потънат в основата.
4. Щройсел:
Смесете брашното, захарта, маслото (на кубчета) и канелата, докато се образуват ронливи трохи. Най-лесно е да изпълните тази стъпка с пръсти.
Поръсете щедро върху сливите.
5. Печене:
Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C за около 45 минути, докато щройселът на повърхността стане златист и апетитен.
6. Охлаждане и поднасяне:
Изчакайте сладкишът да се охлади напълно, преди да разрежете. По този начин плодовият сок ще се стегне и парчетата ще изглеждат чисти и апетитни. Можете да го поднесете, поръсен  с пудра захар или с добавена топка ванилов сладолед. Идеален както за следобедно кафе, така и като празничен десерт.
Да ви е сладко!

Коментари