Понякога най-вкусните торти не идват от фурната. Тази сурова веган морковена торта е абсолютното доказателство, че с малко въображение и правилните продукти можем да създадем десерт, който е едновременно свеж, ароматен и невероятно вкусен. Сочните моркови, сладките фурми и нежният крем от кашу се превръщат в перфектната комбинация за един здравословен празник на вкусовете.
Сурова веган морковена торта
Общо подготовка
60-75 мин
Време за готвене
0 мин
Общо време
75 мин (без времето за накисване на кашуто и времето за охлаждане)
Порции: 8–10 парчета; форма Ø 18–20 см / височина ~6–7 см
Необходими продукти:
За блатовете:
- 200 г (около 2 чаши) ядки (смес: 120 г орехи или бадеми + 80 г шамфъстък/лешник/фъстък) - за текстурата;
- 200 г фурми (сорт Меджул), без костилки (12–14 бр) - за лепкавост и сладост;
- 250 г настърган морков (около 3 средни моркова); не пасирайте
- 40 г (1/2 чаша) сух кокос (сурови) или овесени ядки (по избор)
- 1 ч. л. канела, 1/4 ч. л. настъргана индийско орехче (по желание)
- 1 щипка сол
- 2 с. л. портокалов сок (или вода/малко кокосово масло, ако е нужно) - за по-лесно обединяване на съставките
- 1 с. л. лимонов сок (по избор, за свежест)
За крема:
- 300 г кашу, накиснато (4–12 ч) и изплакнато
- 80 г кокосово масло, разтопено (но не горещо) - това ще направи крема твърд след охлаждане
- 80–100 г кленов сироп или агаве (за подслаждане; коригирайте количеството на вкус)
- 2 с. л. лимонов сок (за свежест и изсветляване на крема)
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 2-4 с. л. кокосова сметана или друга растителна сметана
- Щипка сол
За декорация:
- Пресни боровинки
- Пекан (цели парчета)
- Тиквени семки (печени)
- Настъргана кора от портокал за допълнителен аромат (по желание)
Необходими за подготовката:
- Форма (ринг) Ø 18–20 см; прозрачно (стреч) фолио
- Кухненски робот (Food processor)
- Високоскоростен блендер за крем (ще се получи и с кухненски робот)
1. Накисване на кашуто.
Сложете кашуто в купа, покрийте с хладка вода и оставете за минимум 4 часа (по-добре 8–12 ч). Ако бързате, залейте с много гореща (но не вряща) вода и оставете така за 1 час. Щом е омекнало, излейте водата и изплакнете.
2. Приготвяне на блатовете.
В кухненски робот сложете ядките (орехи/бадеми и другите) и ги натрошете на едри трохи (с пулсации). Искаме средно едра текстура, не брашно.
Добавете фурмите и ги минете на кратки импулси, докато сместа започне да изглежда хомогенна. НЕ правете гладко пюре. Оставете видими малки парченца от фурмите.
Сложете настърганите моркови, кокосовите стърготини/овесените ядки и подправките. Миксирайте с пулсации на няколко пъти до хомогенност. Тестото трябва да е лепкаво, но с ронлива структура (ако е твърде сухо, добавете 1-2 супени лъжици портокалов сок или 1 супена лъжица разтопено кокосово масло).
Разделете готовата смес на две равни части. Вземете ринга (или формата), покрит с фолио, и равномерно разпределете първата половина и притиснете, за да създадете плътен блат - използвайте чаша или лъжица за равномерно притискане. Повторете същото и с втория блат, след като сте сложили от крема върху първия.
3. Приготвяне на крема.
В блендер (или кухненски робот) сложете отцеденото кашу, кленов сироп, лимонов сок, ванилия и щипка сол. Блендирайте, докато сместа стане напълно гладка, като това може да отнеме 2-5 минути, в зависимост от уреда. При необходимост, добавете 1-2 супени лъжици кокосова сметана за по-гладка консистенция.
Добавете разтопеното, охладено кокосово масло и блендирайте до еднородност. Кокосовото масло ще стегне крема след охлаждането на тортата. Ако искате по-бял крем, добавете 1 супена лъжица кокосова сметана в повече. Овкусете, направете нивото на сладостта, според личното предпочитание.
4. Сглобяване.
Поставете първия (долен) блат в ринга. Нанесете около 1-1.2 см (10-12 мм) слой крем, изравнете с шпатула.
Поставете внимателно втория блат отгоре и притиснете леко. Запазете от крема и за измазване на страните на тортата, както и за отгоре (100–150 г, в зависимост от дебелината).
Покрийте тортата с останалия крем, като започнете от горната част и след това намажете тортата странично. За супер гладък завършек използвайте по-дълга шпатула и въртяща се платформа за торти.
Приберете тортата в хладилник за минимум 4-6 часа (по-добре за една нощ), за да стегне крема и да се обединят всички вкусове.
Декорирайте с боровинките, орехи-пекан и тиквени семки.
Можете да съхранявате тортата в хладилник за до 5 дни. Хапвайте я с удоволствие!



Коментари
Публикуване на коментар