Мед - бутикова селекция:

Тирамису в чаши



Тирамису – десертът, който превзема сетивата с нежност и аромат на кафе. В този вариант, поднесен в индивидуални чаши, той е още по-изискан и удобен за сервиране. Кремообразното маскарпоне, пухкавият сметанов крем и напоените в еспресо бишкоти се съчетават в идеална хармония. Перфектен завършек на романтична вечеря или празнично събиране.

Тирамису в чаши - десерт, който се запомня.


Тирамису в чаши


 Общо подготовка
30 мин
Време за готвене
0 мин
Общо време
30 мин + 4-6 часа охлаждане 
Порции: 6

Необходими продукти:
  • 250 г бишкоти Савоярди

  • 3 яйца (жълтъците и белтъците отделно)

  • 100 г захар

  • 250 г маскарпоне

  • 200 мл силно еспресо (охладено)

  • 30 мл ликьор Амарето (по желание, може и ром)

  • 200 мл течна сметана за разбиване (35%)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • Какао на прах (за поръсване)

  • Зърна кафе (за украса)

1. Кафе основа: Смесете охладеното еспресо с ликьора.
2. Жълтъци: Разбийте жълтъците със захарта на водна баня (5 минути), докато станат кремообразни и пухкави. Оставете да се охладят.
3. Крем маскарпоне: Към охладените жълтъци прибавете маскарпонето и ванилията. Разбъркайте внимателно.
4. Белтъци и сметана: Отделно разбийте белтъците на сняг, а сметаната – до меки върхове. Прибавете ги към крема на части, с бавни движения, за да стане въздушен.
5. Сглобяване:
Потопете бишкотите в кафето за 1–2 секунди (не повече, за да не се разкашкат).
Подредете първи слой на дъното на чашите.
Сложете щедър слой крем.
Повторете още един ред бишкоти и крем.
6. Финал: Изравнете повърхността, покрийте и охладете в хладилник поне 4 часа (по-добре за една нощ).
7. Сервиране: Поръсете обилно с какао на прах и декорирайте със зърна кафе.


Коментари