Мед - бутикова селекция:

Традиционна баница със сирене



Нищо не ухае така уютно у дома, както прясно изпечена българска баница със сирене!

Златиста, пухкава и с аромат, който събира цялото семейство около масата. 
Перфектна за неделна закуска или като топло изкушение за всеки ден.

Домашно приготвена с кори, яйца, сирене и малко любов – истинската класика никога не излиза от мода!

Традиционна баница със сирене


 Общо подготовка
15-20 мин

Време за готвене
Общо време
Порции: 6-8 

Необходими продукти:

  • 500 г готови кори за баница (фини, точени)

  • 300–350 г бяло саламурено сирене (краве или овче)

  • 4 яйца

  • 200 мл кисело мляко

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 100 мл олио (или разтопено масло за по-богат вкус)

  • малко газирана вода (за пухкавост)

Начин на приготвяне:

  1. Плънка: Натрошете сиренето и го смесете с разбитите яйца. В отделна купичка смесете киселото мляко със содата, за да шупне, и го добавете към плънката.

  2. Подреждане: Намажете дъното на тавата с мазнина. Слагайте по 2 кори, поръсвайте леко с мазнина и разпределяйте от плънка. Повтаряйте, докато свършат продуктите, като завършите с кори.

  3. Завършек: Нарежете баницата на квадрати преди печене (както на снимката). Залейте отгоре с 2–3 с.л. газирана вода и малко мазнина за пухкавост.

  4. Печене: В предварително загрята фурна на 180–190°C за около 35–40 минути, докато стане златиста и хрупкава.

Сервиране:
Баницата е най-вкусна топла, с чаша айрян или кисело мляко. А вие как я предпочитате? 



Коментари