Нищо не ухае така уютно у дома, както прясно изпечена българска баница със сирене!
Златиста, пухкава и с аромат, който събира цялото семейство около масата.
Перфектна за неделна закуска или като топло изкушение за всеки ден.
Домашно приготвена с кори, яйца, сирене и малко любов – истинската класика никога не излиза от мода!
Традиционна баница със сирене
Необходими продукти:
-
500 г готови кори за баница (фини, точени)
-
300–350 г бяло саламурено сирене (краве или овче)
-
4 яйца
-
200 мл кисело мляко
-
1 ч.л. сода бикарбонат
-
100 мл олио (или разтопено масло за по-богат вкус)
-
малко газирана вода (за пухкавост)
Начин на приготвяне:
-
Плънка: Натрошете сиренето и го смесете с разбитите яйца. В отделна купичка смесете киселото мляко със содата, за да шупне, и го добавете към плънката.
-
Подреждане: Намажете дъното на тавата с мазнина. Слагайте по 2 кори, поръсвайте леко с мазнина и разпределяйте от плънка. Повтаряйте, докато свършат продуктите, като завършите с кори.
-
Завършек: Нарежете баницата на квадрати преди печене (както на снимката). Залейте отгоре с 2–3 с.л. газирана вода и малко мазнина за пухкавост.
-
Печене: В предварително загрята фурна на 180–190°C за около 35–40 минути, докато стане златиста и хрупкава.
Баницата е най-вкусна топла, с чаша айрян или кисело мляко. А вие как я предпочитате?

Коментари
Публикуване на коментар