"Лечо" е една от най-емблематичните унгарски рецепти - проста, но изпълнена с цвят, вкус и аромат. Това е ястие, което носи топлината на домашната кухня и уюта на есента. Приготвя се с чушки, домати и лук - триото, което създава неповторима кулинарна комбинация. Лесно, бързо и хранително, лечото може да бъде както постно, така и с месо или колбас, според вкуса на семейството.
В Унгария лечо традиционно се яде горещо, като самостоятелно ястие или като гарнитура към месни ястия. У нас лечото е нещо като пикантна салата.
Унгарското лечо може да се превърне в чудесно основно ястие, когато добавите към него нарязана на парчета вкусна наденица. Кой ще е вашият вариант, изберете сами.
Унгарско лечо (Lecsó)- задушени чушки с домати и лук
-
1 кг чушки (разноцветни – червени, жълти, зелени)
-
500 г домати (узрели, месести)
-
2 глави лук
-
2-3 с. л. олио или свинска мас
-
1-2 с. л. червен пипер (сладък, унгарски или български)
-
сол на вкус
-
черен пипер на вкус
-
(по желание) люта чушка
-
(по желание) 150 г колбас (например унгарска колбаска или чоризо) - за по-богат вкус
-
(по желание) 2 яйца - добавят се в края за по-плътен вариант

Коментари
Публикуване на коментар