Мед - бутикова селекция:

Унгарско лечо (Lecsó) - задушени чушки с домати и лук



"Лечо" е една от най-емблематичните унгарски рецепти - проста, но изпълнена с цвят, вкус и аромат. Това е ястие, което носи топлината на домашната кухня и уюта на есента. Приготвя се с чушки, домати и лук - триото, което създава неповторима кулинарна комбинация. Лесно, бързо и хранително, лечото може да бъде както постно, така и с месо или колбас, според вкуса на семейството.

В Унгария лечо традиционно се яде горещо, като самостоятелно ястие или като гарнитура към месни ястия. У нас лечото е нещо като пикантна салата. 

Унгарското лечо може да се превърне в чудесно основно ястие, когато добавите към него нарязана на парчета вкусна наденица. Кой ще е вашият вариант, изберете сами.


Унгарско лечо (Lecsó)- задушени чушки с домати и лук


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
30-35 мин
Общо време
55 мин
Порции: 6

Необходими продукти:
  • 1 кг чушки (разноцветни – червени, жълти, зелени)

  • 500 г домати (узрели, месести)

  • 2 глави лук

  • 2-3 с. л. олио или свинска мас

  • 1-2 с. л. червен пипер (сладък, унгарски или български)

  • сол на вкус

  • черен пипер на вкус

  • (по желание) люта чушка

  • (по желание) 150 г колбас (например унгарска колбаска или чоризо) - за по-богат вкус

  • (по желание) 2 яйца - добавят се в края за по-плътен вариант

1. 
Подготовка на зеленчуците: 
Чушките се почистват от семките и се нарязват на ивици. Доматите се обелват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на полумесеци.
2. Запържване:  
В голям съд загрейте мазнината, добавете лука и го задушете до златисто.
3. Добавяне на чушките: 
Сложете чушките и ги задушете за няколко минути, докато омекнат.
4. Овкусяване: 
Поръсете с червения пипер и разбъркайте бързо (за да не загори).
5. Готвене с домати: 
Добавете доматите, посолете и оставете всичко да къкри 20–25 минути на умерен огън, докато зеленчуците се смесят в ароматно ястие.
6. Финални щрихи – ако използвате колбас, добавете го към края на готвенето. Ако искате по-плътна текстура – чукнете 2 яйца и ги разбъркайте внимателно в ястието.


Коментари