Макар в България туршията да е неразделна част от есента, източноазиатските кухни също имат своите варианти на кисели зеленчуци. В Китай и Корея често се приготвят "бързи туршии", които не изискват дълго престояване, а разчитат на комбинация от соев сос, оцет и подправки, за да извлекат вкуса само за минути.
Тази рецепта за азиатска бърза туршия от краставици с чесън и люти чушки, известна като Smashed cucumber salad, произлиза от китайската провинция Съчуан, но вече е обичана в цял свят, заради своя баланс между свежест, пикантност и киселинност.Ако обичате туршии, но нямате време за седмици чакане, тази рецепта е точно за вас. Хрупкавите краставици се овкусяват само за половин час, а резултатът е освежаващ, леко лютив и изключително ароматен.
Подходяща е както за гарнитура към ориз, месо или нудъли, така и като самостоятелна салата в летните или есенните дни.
Азиатска бърза туршия от краставици с чесън и люти чушки
Необходими продукти:
-
3 средни краставици
-
2 скилидки чесън (пресовани или ситно нарязани)
-
1 червена люта чушка (или 1/2, според вкуса)
-
1 с. л. оризов оцет (или ябълков/винен, ако нямате оризов)
-
1 1/2 с. л. соев сос
-
1 ч. л. захар
-
1/2 ч. л. сол
-
1 ч. л. сусамово олио (по желание – може и слънчогледово)
-
1/2 ч. л. настърган джинджифил (по желание)
-
малко запечен сусам за поръсване
В малка купичка смесете соевия сос, оцета, захарта, чесъна, джинджифила и олиото. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори.
Изсипете краставиците в купа, добавете нарязаната люта чушка и залейте със соса. Разбъркайте внимателно, така че всички парченца да се покрият равномерно.
Покрийте със стреч фолио приготвената салата-туршия и я оставете в хладилника за 20-30 минути, за да всичко да се овкуси добре.
Поръсете азиатската туршия със запечен сусам преди сервиране. Подходяща е за аперитив, гарнитура или лека вечеря.


Коментари
Публикуване на коментар