Мед - бутикова селекция:

Азиатска бърза туршия от краставици с чесън и люти чушки



Макар в България туршията да е неразделна част от есента, източноазиатските кухни също имат своите варианти на кисели зеленчуци. В Китай и Корея често се приготвят "бързи туршии", които не изискват дълго престояване, а разчитат на комбинация от соев сос, оцет и подправки, за да извлекат вкуса само за минути.

Тази рецепта за азиатска бърза туршия от краставици с чесън и люти чушки, известна като Smashed cucumber salad, произлиза от китайската провинция Съчуан, но вече е обичана в цял свят, заради своя баланс между свежест, пикантност и киселинност.

Ако обичате туршии, но нямате време за седмици чакане, тази рецепта е точно за вас. Хрупкавите краставици се овкусяват само за половин час, а резултатът е освежаващ, леко лютив и изключително ароматен.
Подходяща е както за гарнитура към ориз, месо или нудъли, така и като самостоятелна салата в летните или есенните дни.


Азиатска бърза туршия от краставици с чесън и люти чушки


 Общо подготовка
10 мин
Мариноване
20-30 мин
Общо време
25 мин
Порции: 2-3


Необходими продукти:

  • 3 средни краставици

  • 2 скилидки чесън (пресовани или ситно нарязани)

  • 1 червена люта чушка (или 1/2, според вкуса)

  • 1 с. л. оризов оцет (или ябълков/винен, ако нямате оризов)

  • 1 1/2 с. л. соев сос

  • 1 ч. л. захар

  • 1/2 ч. л. сол

  • 1 ч. л. сусамово олио (по желание – може и слънчогледово)

  • 1/2 ч. л. настърган джинджифил (по желание)

  • малко запечен сусам за поръсване

1. Подготовка на краставиците.
Измийте ги добре, отрежете краищата и ги "смачкайте" леко с дървена точилка или плоското на нож, колкото да се напукат по повърхността. Това ще им помогне да поемат по-добре маринатата. Нарежете ги на едри парчета.
2. Посоляване.
Сложете ги в купа, добавете солта и ги оставете за 10–15 минути, за да се отцеди излишната вода. След това ги отцедете и подсушете леко с кухненска хартия.
3. Приготвяне на маринатата.
В малка купичка смесете соевия сос, оцета, захарта, чесъна, джинджифила и олиото. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори.
4. Комбиниране.
Изсипете краставиците в купа, добавете нарязаната люта чушка и залейте със соса. Разбъркайте внимателно, така че всички парченца да се покрият равномерно.
5. Престояване.
Покрийте със стреч фолио приготвената салата-туршия и я оставете в хладилника за 20-30 минути, за да всичко да се овкуси добре.
6. Поднасяне.
Поръсете азиатската туршия със запечен сусам преди сервиране. Подходяща е за аперитив, гарнитура или лека вечеря.
Да ви е вкусно!

Снимки: Pexels

Коментари