Бабагануш е едно от най-обичаните ястия в близкоизточната кухня – кадифена разядка от печени патладжани, сусамов тахан, чесън и лимон. Нежната му текстура и леко опушеният вкус превръщат всяка хапка в истинско удоволствие. Подходящ както като предястие, така и като акомпанимент към основни ястия или топъл хляб, този крем ще внесе ориенталска екзотика във всяко меню.
Бабагануш произхожда от Близкоизточната кухня, като най-тясно се свързва с Леванта - регион, който обхваща Ливан, Сирия, Палестина, Израел и Йордания.
Бабагануш – ориенталска разядка с печени патладжани
Необходими продукти:
- 2 големи патладжана (около 600 г общо)
- 2 с. л. сусамов тахан
- 2 скилидки чесън
- сокът от 1 лимон
- 2 с. л. зехтин + още за сервиране
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- щипка пушен пипер (по желание)
- нарязан магданоз или кориандър за украса
Загрейте фурната на 220°C. Поставете патладжаните цели върху хартия за печене и ги изпечете за 35–40 минути, докато кората им почернее, а вътрешността стане мека.
2. Обелване.
След като леко изстинат, обелете патладжаните и отцедете течността, за да не стане кремът воднист.
3. Пасиране.
В блендер или с пасатор смесете вътрешността на патладжаните, тахана, чесъна, лимоновия сок, солта и пипера. Добавете зехтина и пасирайте до кадифена консистенция.
4. Охлаждане и сервиране.
Оставете бабагануша в хладилник поне за 1 час, за да се обединят всички аромати. Поднесете в купа, поръсете с малко зехтин, пушен пипер и свежа зелена подправка по избор.
Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар