Мед - бутикова селекция:

Бабагануш – ориенталска разядка с печени патладжани



Бабагануш е едно от най-обичаните ястия в близкоизточната кухня – кадифена разядка от печени патладжани, сусамов тахан, чесън и лимон. Нежната му текстура и леко опушеният вкус превръщат всяка хапка в истинско удоволствие. Подходящ както като предястие, така и като акомпанимент към основни ястия или топъл хляб, този крем ще внесе ориенталска екзотика във всяко меню. 

Бабагануш произхожда от Близкоизточната кухня, като най-тясно се свързва с Леванта - регион, който обхваща Ливан, Сирия, Палестина, Израел и Йордания.


Бабагануш – ориенталска разядка с печени патладжани


 Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
40 мин
Общо време
110 мин с 60 мин охлаждане
Порции: 4

Необходими продукти:

  • 2 големи патладжана (около 600 г общо)
  • 2 с. л. сусамов тахан
  • 2 скилидки чесън
  • сокът от 1 лимон
  • 2 с. л. зехтин + още за сервиране
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • щипка пушен пипер (по желание)
  • нарязан магданоз или кориандър за украса
1. Печене на патладжаните. 

Загрейте фурната на 220°C. Поставете патладжаните цели върху хартия за печене и ги изпечете за 35–40 минути, докато кората им почернее, а вътрешността стане мека.

2. Обелване. 

След като леко изстинат, обелете патладжаните и отцедете течността, за да не стане кремът воднист.

3. Пасиране. 

В блендер или с пасатор смесете вътрешността на патладжаните, тахана, чесъна, лимоновия сок, солта и пипера. Добавете зехтина и пасирайте до кадифена консистенция.

4. Охлаждане и сервиране.

Оставете бабагануша в хладилник поне за 1 час, за да се обединят всички аромати. Поднесете в купа, поръсете с малко зехтин, пушен пипер и свежа зелена подправка по избор.

Добър апетит!

Коментари