Мед - бутикова селекция:

Чийзкейк с плодов слой и горски плодове



Има десерти, които събират в себе си елегантност и уют, а този чийзкейк е точно такъв. Под нежния му плодов слой се крие крем с деликатен вкус на ванилия и лимон, стегнат от желатин, който придава онзи прекрасен разрез. Този чийзкейк не се пече, а просто стяга в хладилник за известно време, оставайки свеж, ефирен и изкушаващо лек. Вкусната бисквитена основа е част от цялото съвършенство на този десерт. Перфектен завършек на празничен обяд или специална вечеря. 

Вижте как да си приготвите омагьосващия чийзкейк с плодов слой и горски плодове.


Чийзкейк с плодов слой и горски плодове


 Общо подготовка
40 мин
Време за стягане
5-6 часа (или една нощ)
Общо време
около 6 часа
Порции: 12 парчета (ориентировъчно)

Необходими продукти:

За блата:

  • 200 г бисквити (обикновени или маслени)

  • 100 г разтопено масло

  • 1 с. л. захар (по желание)

  • Щипка канела (по избор)

За крема:

  • 450 г крема сирене (тип Philadelphia или друго с неутрален вкус)

  • 250 мл течна сладкарска сметана (минимум 30% масленост)

  • 100 г пудра захар

  • 1 ч. л. ванилов екстракт

  • настъргана кора от 1/2 лимон

  • 10 г желатин (около 1 с. л. и малко)

  • 50 мл студена вода (за набъбване на желатина)

За плодовия слой:

  • 250 г малини (може и ягоди)

  • 2–3 с. л. захар (според киселинността на плода)

  • 1 ч. л. лимонов сок

  • 5 г желатин (1/2 пакетче)

  • 25 мл студена вода

За декорация:

  • Пресни малини и боровинки за сервиране

  • По желание - лека глазура или пудра захар при поднасяне

1. Блат:
Смелете бисквитите на фини трохи.
Смесете ги с разтопеното масло (и захарта, ако използвате).
Разстелете сместа на дъното на форма с подвижен ринг, притискайки плътно.
Оставете в хладилника, докато приготвяте крема.
2. Крем:
Накиснете желатина в 50 мл студена вода и го оставете да набъбне за 10 минути.
В купа разбийте крема сиренето с пудрата захар, ванилията и лимоновата кора.
Разбийте отделно сметаната до меки върхове и я добавете внимателно към разбитото крема сирене.
Разтопете набъбналия желатин на водна баня или за 10 сек в микровълнова - само до втечняване (около 50–55°C).
Прибавете го на тънка струя към крема, като бъркате постоянно.
Излейте крема върху охладения блат, загладете повърхността и охладете за поне 1 час, преди да добавите плодовия слой.
3. Плодов слой:
Сложете малините, захарта и лимоновия сок в малка тенджерка или касерола. Загрейте до разтваряне на захарта и леко сгъстяване.
Пасирайте и прецедете през сито за гладко пюре.
Добавете предварително набъбналия желатин (5 г в 25 мл вода) към топлото, но не горещо пюре (~55°C).
Разбъркайте добре и оставете сместа леко да изстине (до телесна температура).
Излейте внимателно върху стегналия вече чийз крем.
Оставете чийзкейка в хладилник за още 4–5 часа или за една нощ.
4. Поднасяне:
Извадете от формата, украсете с пресни плодове и сервирайте добре охладен.
Вкусът се разгръща още по-добре след 24 часа.
За идеално гладък разрез, потапяйте ножа в топла вода преди рязане.
Да ви е сладко!

Коментари