Доматеният сос е класика, без която кухнята у дома не би била същата. Приготвен от узрели домати, с лека сладост и аромат на чесън, лук и свеж босилек, той е вълшебната основа за паста, лазаня, пица, месо и зеленчуци. Домашният вариант е не само по-здравословен, но и носи онази неповторима свежест, която липсва в готовите сосове. Прост, вкусен и ароматен, този домашен доматен сос с босилек и чесън е доказателство, че най-добрите рецепти често са и най-изчистените.
Домашен доматен сос с босилек и чесън
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
35 мин
Общо време
50 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
- 2 кг зрели домати (италиански сорт "Рома", например), разрязани на половина, без семки
- 6 с. л. зехтин
- 30 г масло
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, счукани
- 1 щипка кимион на прах
- босилек на вкус
- сол на вкус
1. Сложете доматите в тиган с 1 с. л. зехтин и гответе на среден огън, докато пуснат сок и омекнат (около 15-20 минути).
2. Прецедете през цедка или сито за зеленчуци, за да се получи гладка консистенция.
3. Загрейте зехтина с маслото и запържете лука и чесъна до златисто.
4. Добавете доматената смес и кимиона.
5. Гответе около 15 минути на слаб огън, като разбърквате.
6. Подправете със сол и босилек на вкус.
Сега вече можете да добавите този чудесен доматен сос към любимо ястие и да се насладите на неповторимия вкус. Бон Апети!


Коментари
Публикуване на коментар