Тънка, еластична кора, скриваща топъл аромат на ябълки, канела и стафиди... Това е класика, която никога не остарява.
Този домашен ябълков щрудел е направен по оригинална рецепта с ръчно разточено тесто, което става леко и приятно, когато се изпече.Поднесен с топка ванилов сладолед и поръсен с пудра захар, този ябълков щрудел е десерт, който ухае на уют, дом и спомени.
Домашен ябълков щрудел с ванилов сладолед
Общо подготовка + почивка на тестото
60 мин + 30-60 мин
Време за готвене
35-40 мин
Общо време
130-160 мин
Порции: 8-10 парчета
Необходими продукти:
За тестото:
-
250 г брашно (тип 500, пресято)
-
1 щипка сол
-
1 яйце
-
2 с. л. олио (или разтопено масло)
-
100 мл хладка вода
-
1 ч. л. оцет или лимонов сок
-
малко олио за намазване при почивка
За пълнежа:
-
6-7 средни ябълки (около 900-950 г)
-
80 г захар (бяла или кафява)
-
1 ч. л. канела
-
80 г стафиди
-
80 г запържени трохи (или фино смлени галета)
-
60 г разтопено масло
-
сокът на половин лимон
-
1 пакетче ванилия
-
щипка сол
За завършек:
-
2 с. л. масло (за намазване преди печене)
-
пудра захар за поръсване
-
ванилов сладолед за поднасяне
1. Пригответе тестото.
Смесете брашното и солта в купа.
Направете кладенче, добавете яйцето, олиото, оцета и постепенно налейте водата.
Замесете меко и гладко тесто. Месете около 8–10 минути, докато тестото стане еластично.
Оформете топка, намажете с малко олио, покрийте и оставете да "почине" за 30–60 минути на стайна температура.
2. Подгответе пълнежа.
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.
Смесете ги с лимоновия сок, захарта, канелата, стафидите, ванилията и щипката сол.
В тиган загрейте маслото и прибавете галетата или трохите, като запържите за 2–3 минути до златисто. След това ги оставете да изстинат.
3. Разточете и оформете щрудела.
На голяма кърпа или плат, поръсен леко с брашно, разточете тестото на тънка кора.
След това внимателно го разтеглете с длани, като движението е от центъра към краищата, докато стане почти прозрачно.
Намажете цялата повърхност с разтопено масло.
Поръсете запържените трохи, а после равномерно разпределете ябълковия пълнеж по единия дълъг край.
С помощта на кърпата навийте на руло, без да притискате прекалено.
Прещипете краищата, за да не изтече пълнежът.
4. Печене.
Прехвърлете щрудела внимателно в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете повърхността с разтопено масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35–40 минути до златист загар.
5. Сервиране.
Оставете щрудела да се охлади леко за около 10–15 минути, след което го поръсете с пудра захар.
Поднесете топъл, с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.
Да ви е сладко!
Снимка: eatde/Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар