Мед - бутикова селекция:

Домашен ябълков щрудел с ванилов сладолед



Тънка, еластична кора, скриваща топъл аромат на ябълки, канела и стафиди... Това е класика, която никога не остарява.

Този домашен ябълков щрудел е направен по оригинална рецепта с ръчно разточено тесто, което става леко и приятно, когато се изпече.
Поднесен с топка ванилов сладолед и поръсен с пудра захар, този ябълков щрудел е десерт, който ухае на уют, дом и спомени.

Домашен ябълков щрудел с ванилов сладолед


 Общо подготовка + почивка на тестото
60 мин + 30-60 мин
Време за готвене
35-40 мин
Общо време
130-160 мин
Порции: 8-10 парчета

Необходими продукти:

За тестото:

  • 250 г брашно (тип 500, пресято)

  • 1 щипка сол

  • 1 яйце

  • 2 с. л. олио (или разтопено масло)

  • 100 мл хладка вода

  • 1 ч. л. оцет или лимонов сок

  • малко олио за намазване при почивка

За пълнежа:

  • 6-7 средни ябълки (около 900-950 г)

  • 80 г захар (бяла или кафява)

  • 1 ч. л. канела

  • 80 г стафиди

  • 80 г запържени трохи (или фино смлени галета)

  • 60 г разтопено масло

  • сокът на половин лимон

  • 1 пакетче ванилия

  • щипка сол

За завършек:

  • 2 с. л. масло (за намазване преди печене)

  • пудра захар за поръсване

  • ванилов сладолед за поднасяне


1. Пригответе тестото.
Смесете брашното и солта в купа.
Направете кладенче, добавете яйцето, олиото, оцета и постепенно налейте водата.
Замесете меко и гладко тесто. Месете около 8–10 минути, докато тестото стане еластично.
Оформете топка, намажете с малко олио, покрийте и оставете да "почине" за 30–60 минути на стайна температура.
2. Подгответе пълнежа.
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени.
Смесете ги с лимоновия сок, захарта, канелата, стафидите, ванилията и щипката сол.
В тиган загрейте маслото и прибавете галетата или трохите, като запържите за 2–3 минути до златисто. След това ги оставете да изстинат.
3. Разточете и оформете щрудела.
На голяма кърпа или плат, поръсен леко с брашно, разточете тестото на тънка кора.
След това внимателно го разтеглете с длани, като движението е от центъра към краищата, докато стане почти прозрачно.
Намажете цялата повърхност с разтопено масло.
Поръсете запържените трохи, а после равномерно разпределете ябълковия пълнеж по единия дълъг край.
С помощта на кърпата навийте на руло, без да притискате прекалено.
Прещипете краищата, за да не изтече пълнежът.
4. Печене.
Прехвърлете щрудела внимателно в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете повърхността с разтопено масло.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 35–40 минути до златист загар.
5. Сервиране.
Оставете щрудела да се охлади леко за около 10–15 минути, след което го поръсете с пудра захар.
Поднесете топъл, с топка ванилов сладолед или малко разбита сметана.
Да ви е сладко!

Снимка: eatde/Pixabay

Коментари