Домашна едросмляна лютеница от печени червени чушки и домати - класическа българска рецепта с наситен вкус и аромат. Плътна, леко пикантна и с автентична текстура, идеална за мазане на топла филия или като гарнитура към месо и сирена.
Това е традиционна българска едросмляна лютеница, типична за централна и южна България (Пловдив, Асеновград, Хасково).
Рецептата обединява три класики - печен пипер, домати и патладжан - в балансирана, леко пикантна и ароматна класика.
Домашна едросмляна лютеница
Необходими продукти:
-
5 кг червени месести чушки (тип капия)
-
2 кг домати (добре узрели, сладки)
-
1 кг печен патладжан (по желание - за дълбочина и плътност)
-
2 големи моркова, сварени и пасирани
-
250–300 мл олио
-
2 с. л. захар
-
2 с. л. сол (или на вкус)
-
1 с. л. сладък червен пипер
-
1–2 люти чушки, изпечени и почистени (по избор за пикантност)
-
1 малка глава чесън, ситно нарязан
-
1 с. л. оцет (6%) за лек баланс и консервиране
-
Чушките и патладжаните се пекат до пълно омекване.
-
Обелват се и се отцеждат поне 2 часа, за да не разреждат лютеницата.
-
Доматите се настъргват (или пасират) и се варят на умерен огън 30–40 минути, докато се сгъстят и намалят обема си наполовина.
-
Печените чушки и патладжанът се смилат едро (или се режат на ситно за още повече текстура).
-
Добавят се към сгъстените домати.
-
Вари се още около 1 час на слаб огън при често бъркане.
-
Добавят се морковите, захарта, солта, червеният пипер, чесънът и олиото.
-
Варенето продължава още 30–40 мин, докато се получи гъста, еднородна смес с мазнинка по повърхността.
-
Накрая се сипва оцетът и се разбърква финално.
-
Готовата лютеница се насипва гореща в сухи буркани.
-
Бурканите се затварят много добре (винаги използвайте нови капачки) и се стерилизират 10–15 минути в подходящ съд с вода, която ги покрива изцяло, или се обръщат с капачките надолу, за да се получи вакуум. Естествено, първият вариант е много по-надежден.

Коментари
Публикуване на коментар