Мед - бутикова селекция:

Домашна едросмляна лютеница



Домашна едросмляна лютеница от печени червени чушки и домати - класическа българска рецепта с наситен вкус и аромат. Плътна, леко пикантна и с автентична текстура, идеална за мазане на топла филия или като гарнитура към месо и сирена.

Това е традиционна българска едросмляна лютеница, типична за централна и южна България (Пловдив, Асеновград, Хасково).
Рецептата обединява три класики - печен пипер, домати и патладжан - в балансирана, леко пикантна и ароматна класика.


Домашна едросмляна лютеница


 Общо подготовка
60 мин
Време за готвене
120-150 мин
Общо време
около 3.5 часа
Порции: 7-8 буркана от 400 мл
Съхранение: до 1 година на хладно и тъмно място

Необходими продукти:

  • 5 кг червени месести чушки (тип капия)

  • 2 кг домати (добре узрели, сладки)

  • 1 кг печен патладжан (по желание - за дълбочина и плътност)

  • 2 големи моркова, сварени и пасирани

  • 250–300 мл олио

  • 2 с. л. захар

  • 2 с. л. сол (или на вкус)

  • 1 с. л. сладък червен пипер

  • 1–2 люти чушки, изпечени и почистени (по избор за пикантност)

  • 1 малка глава чесън, ситно нарязан

  • 1 с. л. оцет (6%) за лек баланс и консервиране

1. Изпичане на зеленчуците:
  • Чушките и патладжаните се пекат до пълно омекване.

  • Обелват се и се отцеждат поне 2 часа, за да не разреждат лютеницата.

2. Приготвяне на доматената основа:
  • Доматите се настъргват (или пасират) и се варят на умерен огън 30–40 минути, докато се сгъстят и намалят обема си наполовина.

3. Смесване:
  • Печените чушки и патладжанът се смилат едро (или се режат на ситно за още повече текстура).

  • Добавят се към сгъстените домати.

  • Вари се още около 1 час на слаб огън при често бъркане.

4. Подправяне и финално сгъстяване:
  • Добавят се морковите, захарта, солта, червеният пипер, чесънът и олиото.

  • Варенето продължава още 30–40 мин, докато се получи гъста, еднородна смес с мазнинка по повърхността.

  • Накрая се сипва оцетът и се разбърква финално.

5. Пълнене в буркани:
  • Готовата лютеница се насипва гореща в сухи буркани.

  • Бурканите се затварят много добре (винаги използвайте нови капачки) и се стерилизират 10–15 минути в подходящ съд с вода, която ги покрива изцяло, или се обръщат с капачките надолу, за да се получи вакуум. Естествено, първият вариант е много по-надежден.

Опитайте тази рецепта и да ви е вкусно!

Коментари