Гевречетата са едно от онези тестени изделия, които присъстват в кухните на Балканите и Близкия изток от векове. В България ги познаваме като закуска от пекарната или домашно приготвени за неделна трапеза, а в Турция, например, са известни като симит. Общото между всички вариации е семплото, но ароматно тесто, което придава мекота отвътре и леко хрупкава коричка отвън.
Тази рецепта за плетени гевречета със сусам съчетава познатото с красивата визия, което ги прави апетитни и за очите, и за небцето.
Домашни плетени гевречета със сусам
Общо подготовка (замесване, втасване, оформяне)
20 мин + 70 мин + 15 мин
Време за готвене
20-25 мин
Общо време
около 130 мин
Необходими продукти:
- 500 г брашно (тип 500 или 550)
- 200 мл прясно мляко (много леко затоплено)
- 50 мл олио (или разтопено масло)
- 1 яйце
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 7 г суха мая (или 25 г прясна)
За намазване и поръсване:
- 1 жълтък + 1 с. л. прясно мляко
- 2–3 с. л. сусам (бял или смесен със златист/черен за по-ефектен вид)
1. Замесване: В купа смесете маята със захарта и леко топлото мляко. Оставете за 5-10 минути, за да маята да се активира. Добавете яйцето, олиото и половината брашно. Започнете да бъркате, после прибавете солта и останалото брашно. Омесете меко, нелепнещо тесто.
2. Втасване: Покрийте купата с омесеното тесто и оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
3. Оформяне: Разделете тестото на 8-10 равни части. Всяка част разделете на 2 фитила, усучете ги един около друг и съединете краищата, правейки форма на геврек.
4. Финално втасване: Подредете оформените гевречета върху тава с хартия за печене и оставете още 15 минути да починат.
5. Намазване: Намажете с разбития жълтък и мляко, поръсете със сусам.
6. Печене: Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 20-25 минути, докато станат златисти, пухкави и ухаещи.
*За по-богат вкус можете да сложите 2 яйца в тестото (като намалите млякото с около 40 мл).
Поднесете плетените гевречета със сусам за закуска с масло и сирене или просто с чаша айрян или кафе. Те са чудесни и за празнична маса, защото изглеждат ефектно, но са лесни за приготвяне у дома.
Да ви е вкусно!



Коментари
Публикуване на коментар