Мед - бутикова селекция:

Домашно песто с босилек и орехи



Понякога най-простите рецепти крият най-впечатляващия вкус. Домашното песто с босилек и орехи е доказателство за това, защото е свежо, ароматно и готово за минути. Вместо класическите кедрови ядки, тук използваме орехи, които са много по-достъпни и изключително вкусни, придавайки дълбочина и характер на соса. Перфектно е както за ястия с паста, така и за сандвичи, салати или просто като дип за прясно изпечен хляб. Една малка лъжичка от това босилеково песто е достатъчна, за да усетите Средиземноморието във всяка хапка.


Домашно песто с босилек и орехи


 Общо подготовка
10 мин
Готвене
0 мин
Общо време
10 мин
Порции: около 350 мл

Необходими продукти: 

  • 80 г свежи листа от босилек (около 3 плътни шепи)
  • 60 г орехови ядки (леко запечени)
  • 90 г пармезан или грана падано (настърган)
  • 1–2 малки скилидки чесън (4–5 г общо, по желание може само една, за по-мек вкус)
  • 120 мл екстра върджин зехтин
  • 1/3 ч. л. морска сол (около 3–4 г)
  • Щипка прясно смлян черен пипер
  • 2–3 орехови половинки за украса
1. В блендер или хаванче сложете босилека (измит и отцеден), орехите, чесъна и солта. Пасирайте или стрийте до кремообразна смес.
2. Постепенно добавете половината от зехтина.
3. Прибавете настъргания пармезан и разбъркайте.
4. Долейте останалия зехтин, докато получите гладка, но плътна консистенция.
5. Опитайте и доовкусете със сол или пипер, според предпочитанията.
Добър апетит!

Снимка: Pixabay

Коментари