![]() |
Понякога най-простите рецепти крият най-впечатляващия вкус. Домашното песто с босилек и орехи е доказателство за това, защото е свежо, ароматно и готово за минути. Вместо класическите кедрови ядки, тук използваме орехи, които са много по-достъпни и изключително вкусни, придавайки дълбочина и характер на соса. Перфектно е както за ястия с паста, така и за сандвичи, салати или просто като дип за прясно изпечен хляб. Една малка лъжичка от това босилеково песто е достатъчна, за да усетите Средиземноморието във всяка хапка.
Домашно песто с босилек и орехи
Общо подготовка
10 мин
Готвене
0 мин
Общо време
10 мин
Порции: около 350 мл
Необходими продукти:
- 80 г свежи листа от босилек (около 3 плътни шепи)
- 60 г орехови ядки (леко запечени)
- 90 г пармезан или грана падано (настърган)
- 1–2 малки скилидки чесън (4–5 г общо, по желание може само една, за по-мек вкус)
- 120 мл екстра върджин зехтин
- 1/3 ч. л. морска сол (около 3–4 г)
- Щипка прясно смлян черен пипер
- 2–3 орехови половинки за украса
1. В блендер или хаванче сложете босилека (измит и отцеден), орехите, чесъна и солта. Пасирайте или стрийте до кремообразна смес.
2. Постепенно добавете половината от зехтина.
3. Прибавете настъргания пармезан и разбъркайте.
4. Долейте останалия зехтин, докато получите гладка, но плътна консистенция.
5. Опитайте и доовкусете със сол или пипер, според предпочитанията.
Добър апетит!
Снимка: Pixabay

Коментари
Публикуване на коментар