Всяка есен на пазара търся онези най-жълти, най-уханни дюли – онези, които ухаят на уют и обещават сладко, което ще ни топли у дома през зимните дни. Варенето им е истински ритуал – кухнята се изпълва със сладък аромат, а парата от тенджерата напомня, че и най-обикновените плодове могат да се превърнат в нещо вълшебно. Това домашно сладко от дюли е класика - кехлибарено, леко карамелено и с точното съотношение между нежност и плодов аромат. Едно бурканче от него е като запечатано парченце есен, готово да се отвори във всеки студен ден, за да се добави към любим сладкиш, палачинки или просто филийка хляб.
Домашно сладко от дюли
Необходими продукти:
-
2 кг добре узрели дюли (твърди, ароматни)
-
1,5 кг захар
-
700 мл вода
-
сокът на 1 лимон
-
1 ч. л. лимонена киселина (по желание – за по-ясен цвят и трайност)
Отцедете ги внимателно и запазете част от водата, ако желаете да я използвате за сиропа. В голяма тенджера сложете 700 мл вода и количеството захар. Варете на умерен огън, докато се получи бистър, леко гъст сироп (около 10–12 минути след завиране).


Коментари
Публикуване на коментар