Мед - бутикова селекция:

Домашно сладко от дюли



Всяка есен на пазара търся онези най-жълти, най-уханни дюли – онези, които ухаят на уют и обещават сладко, което ще ни топли у дома през зимните дни. Варенето им е истински ритуал – кухнята се изпълва със сладък аромат, а парата от тенджерата напомня, че и най-обикновените плодове могат да се превърнат в нещо вълшебно. Това домашно сладко от дюли е класика - кехлибарено, леко карамелено и с точното съотношение между нежност и плодов аромат. Едно бурканче от него е като запечатано парченце есен, готово да се отвори във всеки студен ден, за да се добави към любим сладкиш, палачинки или просто филийка хляб. 


Домашно сладко от дюли


 Общо подготовка
25 мин
Време за готвене
100 мин
Общо време
125-130 мин
Порции: 5-6 буркана по около 300 мл

Необходими продукти:

  • 2 кг добре узрели дюли (твърди, ароматни)

  • 1,5 кг захар

  • 700 мл вода

  • сокът на 1 лимон

  • 1 ч. л. лимонена киселина (по желание – за по-ясен цвят и трайност)


1. Подготовка на плодовете:
Измийте добре дюлите, разрежете ги и премахнете семенната част. Обелете ги, ако желаете по-фин резултат (в класическите рецепти обикновено не се белят). Нарежете ги на малки кубчета/парченца, като на снимката.
2. Предварително варене:
Сложете нарязаните дюли в тенджера с 2–3 литра вода и ги бланширайте за около 20 минути, само за да омекнат леко, без да се разпадат.
Отцедете ги внимателно и запазете част от водата, ако желаете да я използвате за сиропа.
3. Приготвяне на сиропа:
В голяма тенджера сложете 700 мл вода и количеството захар. Варете на умерен огън, докато се получи бистър, леко гъст сироп (около 10–12 минути след завиране).
4. Добавяне на дюлите:
Поставете кубчетата дюли в горещия сироп и варете на тих огън 70 минути, като от време на време разбърквате внимателно. Сладкото е готово, когато парченцата дюли станат прозрачни и сиропът се сгъсти.
5. Финал:
Добавете сока на 1 лимон и по желание 1 ч. л. лимонена киселина. Оставете сладкото да поври още 2–3 минути.
6. Съхранение:
Докато е горещо, разпределете сладкото в сухи, чисти буркани. Затворете с винтови капачки, обърнете бурканите с капачките надолу и ги оставете да изстинат под кърпа.

Снимки: Pexels

Коментари