Мед - бутикова селекция:

Доматена крем супа с крутони



Доматената крем супа е класика, обичана в почти всяка кухня по света. Тя е едновременно питателна, лека и изключително ароматна. Въпреки че доматите са основата, истинската магия идва от добре подбраните зеленчуци и подправки, които придават плътност и кадифена текстура. Тази рецепта за доматена крем супа с крутони е вдъхновена от средиземноморската кухня, но със свежи акценти като кедрови ядки и копър за обогатяване на вкуса и по-впечатляваща визия. Подходяща е както за семеен обяд, така и за по-изискано сервиране пред специални гости. Опитайте я!


Доматена крем супа с крутони


 Общо подготовка
10 мин
Готвене
25-30 мин
Общо време
40 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

  • Домати - 1 кг (пресни, добре узрели или 2 консерви белени домати по 400 г)
  • Морков - 1 бр. (средно голям)
  • Червена чушка – 1 бр.
  • Лук – 1 голяма глава
  • Чесън – 3 скилидки
  • Зехтин – 3 с. л.
  • Зеленчуков бульон – 600 мл
  • Сол – 1 ч. л. (или на вкус)
  • Черен пипер – 1/2 ч. л. прясно смлян
  • Захар – 1/2 ч. л. (за балансиране на киселинността)
  • Пресен босилек – 5–6 листа (по желание)
  • Сметана за готвене – 50 мл (по избор, за по-мек вкус)

За гарниране:

  • Крутони – 1 чаша (домашни или готови)
  • Зелен лук – 2 стръка
  • Копър - 1 малко стръкче
  • Кедрови ядки – 2 с. л., леко запечени
1. Подготовка на зеленчуците.
Обелете лука и чесъна, нарежете ги на ситно. Морковът и чушката също се почистват и нарязват.
2. Задушаване. 
В тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна за 2–3 минути. Добавете моркова и чушката, гответе още 5 минути.
3. Добавяне на доматите. 
Ако използвате пресни, обелете и нарежете. Прибавете ги към зеленчуците.
4. Готвене. 
Налейте бульона, добавете сол, пипер и щипка захар. Оставете да къкри на тих огън около 25 минути, докато зеленчуците омекнат напълно.
5. Пасиране. 
Пасирайте супата с пасатор до гладък крем. Ако искате по-копринена текстура, прецедете през сито.
6. Финални щрихи. 
Добавете сметаната и босилека, разбъркайте добре.
7. Сервиране.  
Поднесете в дълбока чиния и поръсете с крутони, запечени кедрови ядки, зелен лук и свеж копър. Ако не разполагате с кедрови ядки, можете да ги замените с начупени и запечени лешници.
Добър апетит!

Коментари