Доматената крем супа е класика, обичана в почти всяка кухня по света. Тя е едновременно питателна, лека и изключително ароматна. Въпреки че доматите са основата, истинската магия идва от добре подбраните зеленчуци и подправки, които придават плътност и кадифена текстура. Тази рецепта за доматена крем супа с крутони е вдъхновена от средиземноморската кухня, но със свежи акценти като кедрови ядки и копър за обогатяване на вкуса и по-впечатляваща визия. Подходяща е както за семеен обяд, така и за по-изискано сервиране пред специални гости. Опитайте я!
Доматена крем супа с крутони
Общо подготовка
10 мин
Готвене
25-30 мин
Общо време
40 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
- Домати - 1 кг (пресни, добре узрели или 2 консерви белени домати по 400 г)
- Морков - 1 бр. (средно голям)
- Червена чушка – 1 бр.
- Лук – 1 голяма глава
- Чесън – 3 скилидки
- Зехтин – 3 с. л.
- Зеленчуков бульон – 600 мл
- Сол – 1 ч. л. (или на вкус)
- Черен пипер – 1/2 ч. л. прясно смлян
- Захар – 1/2 ч. л. (за балансиране на киселинността)
- Пресен босилек – 5–6 листа (по желание)
- Сметана за готвене – 50 мл (по избор, за по-мек вкус)
За гарниране:
- Крутони – 1 чаша (домашни или готови)
- Зелен лук – 2 стръка
- Копър - 1 малко стръкче
- Кедрови ядки – 2 с. л., леко запечени
1. Подготовка на зеленчуците.
Обелете лука и чесъна, нарежете ги на ситно. Морковът и чушката също се почистват и нарязват.
2. Задушаване.
В тенджера загрейте зехтина и задушете лука и чесъна за 2–3 минути. Добавете моркова и чушката, гответе още 5 минути.
3. Добавяне на доматите.
Ако използвате пресни, обелете и нарежете. Прибавете ги към зеленчуците.
4. Готвене.
Налейте бульона, добавете сол, пипер и щипка захар. Оставете да къкри на тих огън около 25 минути, докато зеленчуците омекнат напълно.
5. Пасиране.
Пасирайте супата с пасатор до гладък крем. Ако искате по-копринена текстура, прецедете през сито.
6. Финални щрихи.
Добавете сметаната и босилека, разбъркайте добре.
7. Сервиране.
Поднесете в дълбока чиния и поръсете с крутони, запечени кедрови ядки, зелен лук и свеж копър. Ако не разполагате с кедрови ядки, можете да ги замените с начупени и запечени лешници.
Добър апетит!

Коментари
Публикуване на коментар