Мед - бутикова селекция:

Есенна салата с червено и жълто цвекло, козе сирене, ядки и кълнове



Когато есента почука на вратата, цветовете ѝ сякаш се пренасят и в чинията. Тази салата съчетава нежно изпечено червено и жълто цвекло, кремообразен мус от цвекло и крема сирене, свеж микс от бейби салати, хрупкави ядки и медено-горчичен дресинг. Лека, изискана и изключително фотогенична! Тази есенна салата с червено и жълто цвекло, козе сирене, ядки и кълнове е идеалната салата за празнична трапеза или неделен обяд с усмивка.


Есенна салата с червено и жълто цвекло, козе сирене, ядки и кълнове


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45-60 мин
Общо време
около 75 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

За печеното цвекло:

  • 600 г цвекло общо (350 г червено + 250 г жълто), почистено

  • 2 с. л. зехтин

  • 1/2 ч. л. сол

  • 1/4 ч. л. черен пипер

  • 1 ч. л. балсамов оцет за овкусяване след печене (по желание)

За муса от червено цвекло:

  • 150 г печено червено цвекло (вече охладено и обелено)

  • 100 г крема сирене (или рикота за по-лека текстура)

  • 1 с. л. зехтин

  • 1 ч. л. лимонов сок

  • щипка сол и прясно смлян черен пипер

  • 1/2 ч. л. мед (ако искате малко по-сладък нюанс)

Другите продукти:

  • 120-150 г микс бейби салати (рукола, бейби спанак, лоло росо и т.н.)

  • 80–100 г козе сирене (или фета), нарязано на кубчета

  • 40 г пекан или орехи (цели или леко нарязани)

  • 20 г кедрови ядки (запечени за 1–2 минути на сух тиган)

  • 40-50 г кълнове (алфаалфа или микс)

  • малко прясна мента или магданоз за украса (по желание)

За медено-горчичния дресинг

  • 3 с. л. зехтин

  • 1 с. л. ябълков или бял винен оцет

  • 1 с. л. мед

  • 1 ч. л. дижонска горчица

  • 1/2 ч. л. сол

  • прясно смлян черен пипер на вкус


1. Печене на цвеклото:
Измийте, обелете и нарежете цвеклото на четвъртинки или половинки, в зависимост от размера. Сложете парчетата цвекло в тава, подправете със зехтин, сол и пипер, покрийте с алуминиево готварско фолио и печете на 200°C за приблизително 45-60 минути, до омекване. Охладете и нарежете на резени.
2. Мус от цвекло:
В чопър/блендер сложете 150 грама от охладеното печено червено цвекло, 100 грама крема сирене, зехтина, лимоновия сок, щипка сол и пипер. Пюрирайте до гладка кремообразна смес и прехвърлете в пош.
3. Дресинг:
Разбийте всички съставки до еднородна емулсия.
4. Сглобяване:
В салатна купа или дълбока чиния разстелете бейби салатите, подредете резените жълто и червено цвекло, сложете малки розички/топчици от муса, разпръснете кубчетата козе сирене, ядките, които предварително сте запекли леко на сух тиган за 1-2 минути, и кълновете. Накрая полейте с дресинга, като имате предвид, че 1 супена лъжица или съвсем малко повече е достатъчна за всяка порция.
Да ви е вкусно!


Снимки: Pexels

Коментари