Когато есента почука на вратата, цветовете ѝ сякаш се пренасят и в чинията. Тази салата съчетава нежно изпечено червено и жълто цвекло, кремообразен мус от цвекло и крема сирене, свеж микс от бейби салати, хрупкави ядки и медено-горчичен дресинг. Лека, изискана и изключително фотогенична! Тази есенна салата с червено и жълто цвекло, козе сирене, ядки и кълнове е идеалната салата за празнична трапеза или неделен обяд с усмивка.
Есенна салата с червено и жълто цвекло, козе сирене, ядки и кълнове
За печеното цвекло:
-
600 г цвекло общо (350 г червено + 250 г жълто), почистено
-
2 с. л. зехтин
-
1/2 ч. л. сол
-
1/4 ч. л. черен пипер
-
1 ч. л. балсамов оцет за овкусяване след печене (по желание)
За муса от червено цвекло:
-
150 г печено червено цвекло (вече охладено и обелено)
-
100 г крема сирене (или рикота за по-лека текстура)
-
1 с. л. зехтин
-
1 ч. л. лимонов сок
-
щипка сол и прясно смлян черен пипер
-
1/2 ч. л. мед (ако искате малко по-сладък нюанс)
Другите продукти:
-
120-150 г микс бейби салати (рукола, бейби спанак, лоло росо и т.н.)
-
80–100 г козе сирене (или фета), нарязано на кубчета
-
40 г пекан или орехи (цели или леко нарязани)
-
20 г кедрови ядки (запечени за 1–2 минути на сух тиган)
-
40-50 г кълнове (алфаалфа или микс)
-
малко прясна мента или магданоз за украса (по желание)
За медено-горчичния дресинг
-
3 с. л. зехтин
-
1 с. л. ябълков или бял винен оцет
-
1 с. л. мед
-
1 ч. л. дижонска горчица
-
1/2 ч. л. сол
-
прясно смлян черен пипер на вкус


Коментари
Публикуване на коментар