Крем карамелът е един от най-обичаните десерти в България – вкус от детството, който никога не остарява. Тази класическа рецепта за крем карамел с деликатна карамелена коричка е присъствала на почти всяка семейна трапеза, особено по празници и специални поводи. Приготвянето му не е трудно, но изисква търпение и внимание към детайла - именно затова винаги впечатлява с нежната си текстура и карамелен сос, който буквално се топи в устата.
Класическа рецепта за крем карамел
Общо подготовка
15 мин
Време за готвене
50-60 мин
Общо време
70 мин + 3-4 часа за охлаждане
Порции: 6-8
Необходими продукти:
За крема:
-
1 литър прясно мляко (пълномаслено)
-
6 яйца
-
200–220 г захар
-
1 пакетче ванилена захар (или 1 ч.л. ванилов екстракт)
-
щипка сол
За карамела:
-
150–200 г захар
1. Приготвяне на карамела.
Сипете захарта в тавичка или я разпределете в огнеупорни купички.
Загрейте внимателно на умерене температура, докато се разтопи и придобие златисто-кафяв цвят. Внимавайте да не прегори.
Разклатете съда, за да покриете дъното равномерно.
Загрейте млякото и оставете да се охлади леко.
В купа разбийте яйцата със захарта, ванилията и щипка сол – само докато се смесят, без много пяна.
Добавете топлото мляко на тънка струя, като бъркате непрекъснато.
3. Печене.
Изсипете сместа за крема върху карамела.
Сложете тавата/купичките в по-голям съд и налейте около тях гореща вода, така че да се покрие половината от височината им.
Печете на 150–160°C за 50–60 минути. Кремът е готов, когато е стегнал, но центърът му все още е леко трептящ.
4. Охлаждане и поднасяне.
Оставете крем карамела да се охлади напълно на стайна температура, след което го приберете в хладилник за поне 3–4 часа.
Преди сервиране, обърнете купичките или тавата в чиния, за да се разлее карамеленият сос върху крема.
Да ви е сладко!


Коментари
Публикуване на коментар