Мед - бутикова селекция:

Крем супа с грах и сметана



Крем супа с грах и сметана - нежна, ефирна и с цвят на пролет, който те кара да се усмихнеш още преди първата лъжица. Тази супа е пример как нещо съвсем просто може да изглежда елегантно - леко, кадифено и свежо. Подходяща е за обяд или леко вечерно хапване, особено с парче домашен хляб и малко зехтин.


Крем супа с грах и сметана


 Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
25 мин
Общо време
35 мин
Порции: 4

Необходими продукти:

  • 500 г замразен или пресен зелен грах
  • 1 средна глава лук, ситно нарязана
  • 1 малък картоф (около 120 г), обелен и нарязан
  • 1 с. л. масло или зехтин
  • 700 мл зеленчуков бульон
  • 100 мл течна готварска сметана (20–30%)
  • 1/2 ч. л. сол
  • Щипка бял/черен пипер
  • Щипка захар (по желание, за баланс)
  • Кълнове от грах или микрозелени растения за украса
1. Подготовка на зеленчуците (10 минути).
Обелете и нарежете картофа и лука. Пригответе си граха и загрейте маслото в тенджера.
2. Запържване на основата (5 минути).
Добавете лука в маслото и запържете, докато стане прозрачен. След това добавете картофа и разбъркайте.
3. Готвене (15 минути).
Добавете граха и бульона. Посолете, намалете температурата и оставете да къкри, докато картофът омекне.
4. Блендиране/пасиране (3 минути).
Прехвърлете съдържанието в блендер (след като всичко е изстивало поне 10 минути) и пасирайте до напълно гладка смес или пасирайте с мощен пасатор в самата тенджера. За по-фина текстура прецедете през сито.
5. Финализиране (2 минути).
Върнете супата в тенджерата, добавете сметаната и бял/черен пипер. Загрейте, без супата да кипва.
6. Сервиране.
Разпределете супата в купи, добавете кълнове или други микрозелени растения и няколко грахчета. Поднесете с топъл хляб.
Добър апетит!

Снимка: Pexels

Коментари