Крем супа с грах и сметана - нежна, ефирна и с цвят на пролет, който те кара да се усмихнеш още преди първата лъжица. Тази супа е пример как нещо съвсем просто може да изглежда елегантно - леко, кадифено и свежо. Подходяща е за обяд или леко вечерно хапване, особено с парче домашен хляб и малко зехтин.
Крем супа с грах и сметана
Общо подготовка
10 мин
Време за готвене
25 мин
Общо време
35 мин
Порции: 4
Необходими продукти:
- 500 г замразен или пресен зелен грах
- 1 средна глава лук, ситно нарязана
- 1 малък картоф (около 120 г), обелен и нарязан
- 1 с. л. масло или зехтин
- 700 мл зеленчуков бульон
- 100 мл течна готварска сметана (20–30%)
- 1/2 ч. л. сол
- Щипка бял/черен пипер
- Щипка захар (по желание, за баланс)
- Кълнове от грах или микрозелени растения за украса
1. Подготовка на зеленчуците (10 минути).
Обелете и нарежете картофа и лука. Пригответе си граха и загрейте маслото в тенджера.2. Запържване на основата (5 минути).
Добавете лука в маслото и запържете, докато стане прозрачен. След това добавете картофа и разбъркайте.3. Готвене (15 минути).
Добавете граха и бульона. Посолете, намалете температурата и оставете да къкри, докато картофът омекне.4. Блендиране/пасиране (3 минути).
Прехвърлете съдържанието в блендер (след като всичко е изстивало поне 10 минути) и пасирайте до напълно гладка смес или пасирайте с мощен пасатор в самата тенджера. За по-фина текстура прецедете през сито.5. Финализиране (2 минути).
Върнете супата в тенджерата, добавете сметаната и бял/черен пипер. Загрейте, без супата да кипва.6. Сервиране.
Разпределете супата в купи, добавете кълнове или други микрозелени растения и няколко грахчета. Поднесете с топъл хляб.Добър апетит!
Снимка: Pexels

Коментари
Публикуване на коментар