Мед - бутикова селекция:

Мраморен кекс с какао и ванилия



Ароматът на прясно изпечен кекс и чаша кафе е като малка почивка от забързаното ни ежедневие. Този класически десерт съчетава приятен аромат на ванилия и шоколадова дълбочина в едно - простичък, но изключително омагьосващ вкус.

Мраморният кекс с какао и ванилия е онзи тип печиво, което на много от нас носи мили детски спомени, напомня ни за едни блажени неделни сутрини и мириса на нещо сладко, което се пече във фурната. Поднесен с горещо кафе или чай, той е идеалното допълнение към всеки момент на спокойствие. Опитайте тази рецепта!

Мраморен кекс с какао и ванилия


 Общо подготовка
около 15 мин
Време за готвене
45-50 мин
Общо време
65 мин
Порции: 10-12 парчета
Форма: стандартна продълговата форма за кекс (около 25×10 см)

Необходими продукти:

  • 4 яйца

  • 200 г захар

  • 120 мл олио

  • 120 мл прясно мляко

  • 250 г брашно

  • 1 бакпулвер (10–12 г)

  • 1 ч. л. ванилов екстракт или 1 пакетче ванилена захар

  • 2 с. л. какао (пресято)

  • щипка сол

По желание:

  • 1 с. л. разтворимо кафе (за аромат)

  • Шепа нарязани орехи

1. Разбийте яйцата и захарта до пухкава, светла смес.
2. Добавете олиото и млякото, разбъркайте добре.
3. В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и солта, после ги прибавете към течната смес. Ще получите гладко, средно гъсто тесто.
4. Разделете тестото на две части. В първата оставете сместа така (ванилова). Във втората добавете какаото и кафето, след което разбъркайте.
5. Намаслете и набрашнете кексова форма (или използвайте хартия за печене).
6. Излейте двата вида тесто на пластове или с редуване с лъжица.
После прокарайте нож или шиш през сместа, за да направите мраморен ефект.
7. Печете кекса в загрята фурна на 170-175°C за около 45–50 минути.
8. Оставете го да се охлади добре, преди да го разрежете.
Поднесете с чаша силно кафе или капучино, малко натрошени орехи и щипка какао отгоре.
Може да поръсите кекса и просто с пудра захар.
Да ви е вкусно!

Визия: Pexels

Коментари