Това е една от онези базови рецепти, които винаги е добре да имаме под ръка. Със своето универсално тесто можете да сътворите безброй вкусни и домашни закуски - от пухкави кифлички и мини хлебчета, до ароматни питки и пици. Лесна, бърза и винаги успешна рецепта за основно тесто за печени солени закуски, която ще ви донесе много апетитни резултати.
Основно тесто за печени солени закуски
Общо подготовка
20 мин
Време за втасване
60 мин + 20 мин
Общо време
100 мин + 30 мин за печене
-
500 мл топло мляко
-
300 мл олио
5 с. л. захар
-
100 г прясна мая за хляб
-
Около 1,5 кг пшенично бяло брашно (тип 500 или универсално)
-
3 яйца (с разделени белтъци и жълтъци)
-
1 с. л. (не много пълна) сол
Пълнеж по желание:
- Кайма
- Накъсано пилешко месо
- Шунка и кашкавал
- Кренвирши
- Яйца и сирене
- Останалите жълтъци (най-вече за намазване)
1. Разтворете маята в топлото мляко в дълбока купа.
2. Добавете белтъците, захарта, солта и олиото.
3. Покрийте добре и изчакайте, докато се образува пяна.
4. След като сместа е шупнала, разбъркайте всичко с дървена лъжица и добавяйте брашното малко по малко, докато стигне до точката, в която можете да го месите с ръце. Не добавяйте твърде много брашно, за да не изсушите тестото. Ако това се случи, добавете още малко олио. Месете в продължение на 10 минути.
5. След като омесите тестото, оформете го на топка, сложете го в намазнена купа, покриете го с прозрачно фолио и кухненска кърпа и го оставете на топло за около 1 час, докато удвои обема си.
6. След като е втасало добре, тестото е готово за оформяне на всякакви солени закуски: мини хлебчета, кифлички, пити, пайове, рулца и др.
Накъсайте тестото на парчета и оформете топчета с ръце (ще се получат около 30 топчета).
7. Разточете всяко топче в кръгла форма и добавете пълнежа по ваш избор.
8. Подредете оформените тестени изделия в тава, покрита с хартия за печене, и оставете да втасат отново за 20 минути.
9. По желание намажете с разбитите жълтъци, смесени с малко прясно мляко. Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25–30 минути, докато станат нежно златисти.





Коментари
Публикуване на коментар