Няма по-топъл и приятен аромат от този на прясно изпечени червени чушки, особено през есента. Този аромат лесно ни пренася в спомените за края на лятото, когато като малки деца, например, сме били в дворовете в къщите на нашите баби и дядовци, ухаещи на дим и огън, а ръцете ни - със следи от сока на месестите на чушки и следи от люспите ми, защото сме помагали за беленето им. Разбира се, в градски условия нещата стоят по коренно различен начин, но това не прави невъзможно достигането до крайната цел.
Тази рецепта за печени червени чушки в буркани е класика - проста, истинска и неподправена. Само няколко съставки и малко търпение, и можете да си осигурите вкус, който ще радва трапезата ви през цялата зима.
Печени червени чушки в буркани за зимата
Необходими продукти:
-
6 кг червени месести чушки (капия или други сладки сортове)
-
200 мл оцет (6%)
-
200 мл олио
-
2 с. л. сол (едра, не йодирана)
-
2 с. л. захар
-
1 ч. л. черен пипер на зърна
-
1 глава чесън, обелен и нарязан на филийки
-
2 връзки магданоз (по желание)
Оставете ги да се отцедят от сока за 30–40 минути.
Кипнете сместа за 3–4 минути и веднага залейте чушките в бурканите.


Коментари
Публикуване на коментар