Мед - бутикова селекция:

Печени червени чушки в буркани за зимата



Няма по-топъл и приятен аромат от този на прясно изпечени червени чушки, особено през есента. Този аромат лесно ни пренася в спомените за края на лятото, когато като малки деца, например, сме били в дворовете в къщите на нашите баби и дядовци, ухаещи на дим и огън, а ръцете ни - със следи от сока на месестите на чушки и следи от люспите ми, защото сме помагали за беленето им.  Разбира се, в градски условия нещата стоят по коренно различен начин, но това не прави невъзможно достигането до крайната цел.

Тази рецепта за печени червени чушки в буркани е класика - проста, истинска и неподправена. Само няколко съставки и малко търпение, и можете да си осигурите вкус, който ще радва трапезата ви през цялата зима.


Печени червени чушки в буркани за зимата


 Общо подготовка + слагане в буркани
20 мин + 40 мин
Време за печене + белене и отцеждане
100 мин + 60 мин
Общо време
около 3 часа и 40 мин
Порции: 7-8 буркана по около 580 мл

Необходими продукти:

  • 6 кг червени месести чушки (капия или други сладки сортове)

  • 200 мл оцет (6%)

  • 200 мл олио

  • 2 с. л. сол (едра, не йодирана)

  • 2 с. л. захар

  • 1 ч. л. черен пипер на зърна

  • 1 глава чесън, обелен и нарязан на филийки

  • 2 връзки магданоз (по желание)


1. Изпечете чушките:
Измийте и подсушете чушките. Изпечете ги върху скара, плоча или във фурна до равномерно почерняване на люспите.
2. Обелете и отцедете:
След като ги изпечете, сложете чушките в голяма тенджера и ги покрийте с капак или кърпа за 10–15 минути, за да се задушат. След това ги обелете и отстранете дръжките и семките.
Оставете ги да се отцедят от сока за 30–40 минути.
3. Подгответе бурканите:
Подредете в сухи буркани обелените чушки. Между тях можете да слагате резенчета чесън и листа магданоз за аромат.
4. Заливка (марината):
В тенджера сложете оцета, олиото, солта, захарта и черния пипер.
Кипнете сместа за 3–4 минути и веднага залейте чушките в бурканите.
5. Затваряне:
Затворете бурканите много добре с винтови капачки. Обърнете ги за 5 минути с капачките надолу, за да се вакуумират. Ако искате пълна сигурност за по-дълго съхранение, задължително стерилизирайте бурканите в голям съд с вода, която да ги покрива, за 10 минути, след завиране на водата.
6. Съхранение:
Дръжте ги на тъмно и хладно място. Така приготвени, чушките издържат до 1 година.



Коментари