Мед - бутикова селекция:

Портокалов кекс с крем маскарпоне



Ако има аромат, който ухае на зима, уют и неделни следобеди, това безспорно е ароматът на портокал. Този портокалов кекс с крем маскарпоне е изкушение, което комбинира нежна цитрусова свежест с кадифен, леко сладък крем. Този вкусен кекс с цитрусов акцент не е просто десерт - той е настроение в чиния.

Самият кекс е сочен, ефирен и златист, а кремът с маскарпоне добавя онзи фин, почти гурме щрих, който превръща простия домашен кекс в изискан сладкиш. И не, не е само зимата, а за всеки ден, в който ни е нужна рецепта за великолепен кекс. Идеален е както за част от празнично меню, така и за обикновено кафе с приятели — когато искаш нещо леко, ароматно и красиво.

Портокалов кекс с крем маскарпоне


 Общо подготовка
20 мин
Време за готвене
45-50 мин
Общо време
65-70 мин
Порции: 8-12 (според големината на парчетата)

Необходими продукти:

За блата:

  • 3 яйца

  • 180 г захар

  • 120 мл олио (или разтопено масло)

  • 200 мл прясно изцеден портокалов сок

  • Настъргана кора от 1 голям портокал (био, ако е възможно)

  • 300 г брашно

  • 1 бакпулвер (10–12 г)

  • Щипка сол

  • По желание: 1 ч. л. ванилов екстракт

За крема:

  • 250 г маскарпоне (охладено)

  • 120 мл сладкарска сметана (минимум 30% масленост)

  • 70 г пудра захар (или на вкус)

  • Настъргана кора от 1/2 портокал

За сиропиране (по желание):

  • 100 мл портокалов сок

  • 1 с. л. мед или кафява захар


1. Блат.
Загрейте фурната на 180°C.
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем.
Добавете олиото, портокаловия сок и кората, след което отново разбъркайте.
Смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, сол) и ги добавете към течната смес.
Изсипете сместа във форма Ø24 см, постлана с хартия за печене, или в стандартна кексова форма.
Печете кекса 45-50 минути, докато при проба с клечка, тя излезе суха.
Оставете кекса да изстине напълно. По желание сиропирайте леко с топъл портокалов сок с мед.
2. Крем.
Разбийте маскарпонето с пудрата захар до гладкост за кратко.
Добавете предварително разбитата студена сметана и портокаловата кора.
Смесете внимателно със сладкарска шпатула до пухкав крем.
3. Финални щрихи.
Намажете охладения кекс с крема на равномерен слой.
Украсете с настъргана кора или резенчета портокал.
Оставете го да се охлади за 30 минути в хладилник, преди сервиране. Да ви е сладко!

Снимка: Pexels

Коментари