Ако има аромат, който ухае на зима, уют и неделни следобеди, това безспорно е ароматът на портокал. Този портокалов кекс с крем маскарпоне е изкушение, което комбинира нежна цитрусова свежест с кадифен, леко сладък крем. Този вкусен кекс с цитрусов акцент не е просто десерт - той е настроение в чиния.
Самият кекс е сочен, ефирен и златист, а кремът с маскарпоне добавя онзи фин, почти гурме щрих, който превръща простия домашен кекс в изискан сладкиш. И не, не е само зимата, а за всеки ден, в който ни е нужна рецепта за великолепен кекс. Идеален е както за част от празнично меню, така и за обикновено кафе с приятели — когато искаш нещо леко, ароматно и красиво.Портокалов кекс с крем маскарпоне
Необходими продукти:
За блата:
-
3 яйца
-
180 г захар
-
120 мл олио (или разтопено масло)
-
200 мл прясно изцеден портокалов сок
-
Настъргана кора от 1 голям портокал (био, ако е възможно)
-
300 г брашно
-
1 бакпулвер (10–12 г)
-
Щипка сол
-
По желание: 1 ч. л. ванилов екстракт
За крема:
-
250 г маскарпоне (охладено)
-
120 мл сладкарска сметана (минимум 30% масленост)
-
70 г пудра захар (или на вкус)
-
Настъргана кора от 1/2 портокал
За сиропиране (по желание):
-
100 мл портокалов сок
1 с. л. мед или кафява захар


Коментари
Публикуване на коментар